Het is de besmeuring van het presidentschap, stupid!

De wilde avonturen van Billy Clinton in de pantry van het Witte Huis waren niet het grootste probleem voor de gemiddelde Amerikaan in de jaren negentig. Zeker, ze bevestigden zijn gebrek aan discipline, zijn jaren zestig alles-kan mentaliteit en voor een beperktere groep was het gewoon sexual harassment van een ondergeschikte.

Nog los van de meineed en het zes maanden de burgers voor het lapje houden, was Clintons grootste probleem in 1996 dat hij het ambt van president besmeurde. Dat hij gewoon een ordinaire schuinsmarcheerder was die zijn affaires niet eens geheim kon houden.

Ik denk dat daar een sleutel ligt voor de vaststelling dat Stormy Daniels een groot probleem is voor de psycho. Natuurlijk wisten we al dat hij een sleazeball was en afgezien van evangelische opportunisten gelooft niemand in zijn fundamentele beschaving. Maar ik vermoed dat weken, misschien maanden van dit soort nieuws rondom een man die toch al steeds meer van God los lijkt pas echt schade gaat doen.

In elk geval denken de Republikeinen dat. Ze zagen in Pennsylvania al dat hun belastingverlagingen voor de rijken en ondernemingen, vermomd als kleine verlagingen voor de middenklasse, niet veel opleverde. Maar verder hebben ze niets. Reken er daarom op dat de campagne eenvoudig gehouden wordt: tegen Hillary Clinton en Nancy Pelosi. Hun probleem is dat die twee bejaarde dames niet voldoende zullen zijn.

De jongeren lijken geëngageerd, niet alleen door gun control maar door het spektakel van een afzichtelijke hork als president en de badinerende of beledigende houding van Republikeinen. Ze gaan stemmen. Vrouwen weten inmiddels wat ze aan de psycho hebben. Fiscaal conservatieven weten dat ze zijn bedrogen. Het is jammer want het zou ze passen, maar de Democraten hoeven niet eens met beleidsalternatieven te komen, andere mensen is voldoende.

Over Paul Ryan, die zijn ziel verkocht toen hij Speaker werd, doen al maanden geruchten dat hij geen zin heeft om in 2018 uitgedaagd te worden in Wisconsin. Hij vindt de baan ook helemaal niet leuk en nu hij zijn wens – een complete vernietiging van de inkomensbasis van de overheid, gecombineerd met idiote uitgaven – gerealiseerd heeft, zal hij vertrekken.  Good riddance.