Het gaat niet goed

Natuurlijk is het goed dat Chauvin, de moordenaar van George Floyd, is veroordeeld. Het doorbreekt een patroon. Het blijft ad hoc. Als er geen filmpje was geweest, was er niets gebeurd, nu kon iedereen zien wat er mis is in de VS. Jaarlijks worden meer dan 1000 mensen door de Amerikaanse politie doodgeschoten, merendeels zwarten en andere minderheden. Politiemensen worden zelden veroordeeld.

Als ik niet erg optimistisch ben over het vervolg dan is dat omdat alleen al in de afgelopen week drie andere zwarte Amerikanen en een hispanic zijn doodgeschoten. Vorige week was het ook al raak. Het regent ook weer massamoorden. Regulering van de unieke wapengekte in dit idiote land? Geen schijn van kans.

Wat opvalt is dat de meeste schietpartijen waarbij de politie te ver gaat, plaatsvinden als iemand op de weg is aangehouden. Een kleine overtreding, een verlopen registratie, een cleaner hangend aan je achteruitkijkspiegel, geen knipperlicht bij wisselen van rijbaan: het zijn allemaal manieren om iemand aan de kant te zetten en dan verder te gaan, proberen drugs te vinden, of uitstaande problemen aan te kaarten. Zie de moord op Daunte Wright. Gestopt voor een cleaner en een verlopen registratie. Duikt een uitstaande warrant op. Vervolgens een ‘foutje’ van een agente die haar teaser pistool wilde gebruiken, wat niet alleen ongeloofwaardig was maar op het eerste gezicht ook totaal overbodig.

Er ligt wetgeving voor om de politie onder controle te brengen, door de Republikeinen onterecht weggezet als ‘defunding’, de meest stupide term die Black Lives Matter in het debat heeft ingebracht. Interessant ook dat hier de vakbonden van politiepersoneel door rechts onvoorwaardelijk worden gesteund, zoals de vakbonden van onderwijzend personeel bij de Democraten geen kwaad kunnen doen. Verandering? Ik geloof het als ik het zie.

Niet zo’n goede weken, überhaupt. In Duitsland bleek totaal geen controle op een grootscheepse oplichtings organisatie, Wirecard, en draait de overheid zich in allerlei bochten om te verhullen dat ze die club actief steunde. Dat investeerders het schip in gingen, daar zit ik niet mee. Wel dat een FT reporter werd bedreigd. Wat in elk geval duidelijk is, is dat de regulering niet deugt en big accountancy onbetrouwbaar is (EY in dit geval, maar zij staan niet alleen).

Ik kan geen tranen laten om Credit Suisse, die zowel in het Greensill schandaal als het Achegos debacle miljarden verloor. Wel interessant dat hun collega bankiers van Goldman en Morgan door snel te verkopen hun verliezen wisten te beperken en die, de facto, opdrongen aan Credit Suisse die wat minder snel handelde. Van je financiële vrienden moet je het hebben. Overigens zou Credit Suisse 1,6 miljard winst gemaakt hebben zonder deze blunders.

Greensill laat zien hoe een ex-premier, de Brexit-brokkenpiloot David Cameron, de overheid misbruikte om te lobbyen en als premier toegang gaf tot die overheid voor andere lobbyisten.

Dat ABN AMRO honderden miljoenen boete moest betalen voor een daad waarvoor ze geen schuld bekenden, is daarmee vergeleken klein bier. Het was wel weer onthullend om de baas van de bank te zien duiken op alle relevante vragen in Nieuwsuur (zijn haarstukje of corona kuif zat ook in de weg). Zalm vond zich onheus behandeld. Ach zieltje. Bij die andere zwitserse bank, UBS, zit een Nederlander aan de top die nog wat met het openbaar ministerie te verhapstukken heeft uit zijn ING tijd.

Mijn conclusie is dat de regulering zoals die is aangescherpt na 2008 te wensen overlaat en/of niet is toegepast of verzwakt onder de Trumpistaanse terreur. Maar het gaat te ver om het allemaal aan Trump te wijten. Wirecard ligt op het bordje van Merkel en haar SPD minister van Financiën. En dat bankiers niet te vertrouwen zijn. Sorry. We kunnen niet blijven hopen op goede trouw om dan weer in eindeloze verontschuldigingen te vervallen.

Om weken van treurige voorspelbaarheid te vervolmaken, kwam Rutte met zijn volgende ‘er is niets onoorbaars’ gebeurd. We komen op gevaarlijk terrein. Hier liggen ook D66 (nieuw leiderschap) en CDA (oude wijn in oude zakken) onder vuur.

Al het bovenstaande en dan nog het een en ander is koren op de molen van de populisten. Vraag u af: stel er worden nu nieuwe verkiezingen gehouden in Nederland. Het resultaat zou desastreus zijn. Grotere FvD, grotere Ja21, grotere PVV, kleinere VVD, kleinere D66, CDA kan niet kleiner. Een gevaarlijke regering over rechts is niet langer een nachtmerrie maar zou werkelijkheid worden.

Ondertussen zit Tjeenk Willink tijd te verspillen door de Rutte strategie te volgen: zorg dat er overeenstemming is, dan komt het poppetje (Rutte) vanzelf wel goed. Daarvoor is het te laat. Nieuwe verkiezingen, zie boven. Tijd voor een vijf partijenregering onder een nieuwe premier. En een beetje snel graag.

Mooi stuk overigens in de Volkskrant van Zihni Ozdil waarin hij de vloer aanveegt met het absurde pleidooi om de grammatica van het Nederlands maar te laten vallen om arme achterstandskinderen te helpen. Zoals Ozdil goed laat zien: progressieven kunnen je ergste vijanden zijn. Hij gebruikt terecht een van de citaten van kleine Bush die het verdient om herinnerd te worden: hij verwierp the soft bigotry of low expectations.

En ja, die superleague. Voetbal is al lang verpest door het grote geld, maar wat hier weer eens frappeerde was hoezeer de geldwolven zijn losgezongen van de inhoud. Met de blik ferm op miljoenen Euro’s vergaten ze even dat voetbal ook fans heeft en een manier van spelen die niet te vervangen valt door het zielloze Amerikaanse systeem van teams met rijke eigenaars die van stad verwisselen als ze een belastingvoordeel kunnen halen. Wie zat er weer met zijn lange tengels aan om deze superdomheid te financieren? J.P. Morgan. We zijn weer thuis.

Helaas, het past in een patroon. We hadden het verkeerd ingeschat. We zagen even niet wat er in de echte wereld gebeurde. We hadden Eurotekens in de ogen. Zo kwam de crisis van 2008 tot stand (en de dotcom bust van 2000). Zo werd al het leed van ondoordachte en puur op winst gericht globalisering gerechtvaardigd. Ik heb zo’n onaangenaam gevoel dat er iets bijzonder vervelends aan zit te komen.

En overigens meen ik dat de Eerste Kamer onmiddellijk afgeschaft moet worden.