Het echte gevaar in Amerika.

Toen de FBI eerder deze week Trumps kasteel bezocht heb ik me ingehouden. Geen commentaar op zaken waar je (nog) te weinig vanaf weet. Blij toe. De oproerkraaiers en opstokers, en hun kompanen, ruggegraatloze politici als Kevin McCarthy, de aanstaande Speaker van het Huis, staan te kijk nu blijkt dat er werd gezocht naar materiaal over kernwapens dat Trump zou hebben meegenomen toen hij het Witte Huis uit werd gegooid. Hoezo politieke raid? ‘Egg on their faces’, zoals de Amerikanen zeggen.

Het was altijd al duidelijk dat Merrick Garland, de minister van Justitie, nooit een dergelijke actie zou hebben overwogen als er niet een beslissende grond voor was. Garland is de voorzichtigheid zelve en een stickler voor de regels. Als een federale rechter in Florida (nu bedreigd door Trumps tuig) toestemming gaf voor het benodigde bevel tot huiszoeking dan weet je dat er in elk geval een basisgrondslag voor was. Dat bevel (warrant) vertelt waarom er wordt gezocht en waarnaar er wordt gezocht. Na het onderzoek door de FBI is er ook een lijst van materiaal dat is gevonden.

De warrant had Trump meteen al openbaar kunnen maken. Hij gaat dat pas doen nu minister Garland aan de rechter heeft gevraagd of hij hem mag openbaren. Pas daarna liet Trump weten dat hij dat zou doen. Had hij het onmiddellijk gedaan, dan was de opwinding bij radicaal rechts een stuk minder geweest.

Volgens de Washington Post gaat het om materiaal dat te maken heeft met de ontwikkeling van bestaande en mogelijk nieuwe kernwapens. Post reporter Bob Woodward had al geschreven dat Trump liep te blaten dat de VS wapens had waarvan de Russen en de Chinezen geen weet hadden. Er was toen al verwondering en zorg over de roekeloosheid van Trump met zaken die staatsgeheim zouden moeten zijn. Niet alleen Russen en Chinezen zouden geïnteresseerd zijn in deze informatie maar ook het moordenaarsregime van Saoedi Arabië, kien om zelf kernwapens te ontwikkelen of te kopen.

Het verhaal is nog lang niet afgelopen maar een paar dingen zijn wel duidelijk. In elk geval dat Kevin McCarthy en een aantal senatoren wat al te snel stonden te roepen dat hier de rechtsstaat fataal werd ondermijnd. McCarthy en zijn Huismaten gingen meteen maar op bezoek bij de staatsgreeppleger op zijn golfclub in New Jersey waar net een door de Saoedi’s gefinancierd toernooi heeft plaatsgevond (je verzint het niet). McCarthy had eindeloze Huis onderzoeken naar de FBI, naar Garland en voor de goede orde ook naar Hunter Biden aangekondigd. Zoals het Bengazi onderzoek vooral bedoeld om Democraten schade toe te brengen (McCarthy was degene die in 2015, loslippig als Trump, liet weten dat dat onderzoek enkel was bedoeld om Hillary schade toe te brengen).

Ondertussen is het vuurtje in de radicaal rechtse gemeenschap, tot de tanden bewapend en niet voor rede of feiten vatbaar, flink opgejaagd. Meer dan we plezierig kunnen vinden is de VS een kruitvat. Nee, het wordt geen burgeroorlog, maar ja, er gaan grote aanslagen en moordpartijen plaatsvinden door rechtse nationalisten. Het opblazen van het federale gebouw in Oklahoma City in 1995, met 168 doden, volgde ook op FBI optredens (toen inderdaad klungelig) tegen separatisten in het westen en geloofsidioten in Texas. 

Hier geldt wat steeds geldt voor Trump. Hij doet wat hij niet anders kan: aandacht zoeken, vinden en de boel opjuinen. Het echte gevaar zijn de de mensen die met hem meelullen, de Kevin McCarthy’s van Amerika.

Er wordt nu geschreven, onder andere door Ian Buruma in de NRC, dat Trump over zijn top heen is. Dat is waar, en ik blijf volhouden dat hij in 2024 niet de nominatie zal krijgen (ik vermoed ook nog steeds dat hij überhaupt geen kandidaat zal zijn), maar dat laat onverlet dat de schade al is geschiedt. Meer dan het helft van de Republikeinen en zo’n dertig procent van alle Amerikanen gelooft dat de verkiezingen van 2020 zijn gestolen, dat de FBI actie politiek gedreven was en dat Amerika in de greep is van radicaal linkse Democraten. Dat gewapend verzet, oorlog zelfs, gerechtvaardigd, nodig is.

Trump mag geleidelijk aan wegzinken, Amerika is inmiddels verloren.

Dat had allemaal kunnen worden voorkomen als de Republikeinen op 7 januari 2021 samen Liz Cheney hadden gezegd: dit gaat te ver, deze man moet geïsoleerd worden. Niet Trump is het grote gevaar voor Amerika, de Trump helpende Republikeinen zijn dat. In november winnen ze waarschijnlijk het Huis en de Senaat. Maak uw borst maar nat.