Het domste land, deel xxx

Gisteravond keken, las ik, 900.000 Nederlanders naar een ouwehoerprogramma dat drie mannetjes los laat gaan. Hen ruim betaalt om hun puberale, onvolgroeide levens op tafel te leggen. Niet zomaar een keer, maar iedere werkdag als de hardwerkende Nederlander zijn Talpa-rommel krijgt voorgeschoteld. Een kleine check leert dat ook de andere ouwehoerprogramma’s, die op 1 bijvoorbeeld, ruim aandacht besteedden aan de vuilpraat van de heren. Ze deden dat, begrijp ik, in de context van een belangrijk ander onderwerp dat ook in alle ouwehoershows aan bod kwam, de zoveelste De Mol-soap. Waar een klein land groot in kan zijn.

Johan Derksen weigert zijn verontschuldigingen aan te bieden, lees ik in de kwaliteitskranten. Dat kan ook niet. Domheid en gebrek aan fatsoen is niet iets waar je je voor kan verontschuldigen. En het hele idee dat verontschuldigingen de daad wegpoetsen is net zo onzinnig als Derksen die denkt dat hij het slachtoffer wordt van een doorgeslagen cancel en woke cultuur. Hij is juist de profiteur van een cultuur die geld verdient met schofferen, beledigen en het verkondigen van ronduit stupide, vaak kinderlijke nonsens – afgewisseld met gevaarlijke onzin die zou doen denken dat de gemiddelde Nederland dit soort praat en gedrag tolereert.

Wat zeg ik. Dat doet die gemiddelde Nederlander. Derksen had een lintje moeten krijgen voor het verwoorden van wat Nederland opnieuw en nog steeds maakt tot een van de domste landen ter wereld. Het is dat de VS ons naar de kroon steekt, anders zouden we wereldkampioen zijn. Met voetballen wordt het nooit wat maar hier zijn we werkelijk kampioenen.