De invloed van Van Drimmelen is het echte probleem van D66.

Het is jammer dat de media zich zo concentreren op het stalkgedrag van D66’er Frans van Drimmelen, ernstig als dat was. Ook de manier waarop de partij omging met de gestalkte en het onderzoek verdient eindeloze kritiek.

Allemaal waar en belangrijk, maar laat niet het echte onderwerp ondergesneeuwd raken: hoe kan het dat Frans van Drimmelen, lobbyist en nergens voor gekozen, meer dan vijftien jaar zo’n belangrijke rol speelde in de partij? Van Drimmelen was een steunpilaar voor Pechtold in diens gewonnen strijd tegen Lousewies van der Laan in 2007. Hij schoof zijn hulpje Ingrid van Engelshoven naar voren om in 2007 voorzitter te worden en de partij om te vormen in de Pechtold-partij. Hij selecteerde mee kandidaten voor het parlement.

Van Drimmelen speelde, kortom, een belangrijke rol in de omvorming van D66 naar een geoliede machine die Alexander Pechtold moest ondersteunen. Dat dit niet tot regeringsdeelname leidde onder Pechtold zelf had te maken met strategische fouten: deelname aan Kunduz en het lenteakkoord dat Rutte redde van zijn liefde voor Wilders. In 2017 werd er wel meegegeerd maar zonder Pechtold, die een jaar later opstapte (niet veel later werd het kind geboren uit zijn stukgelopen relatie met een D66 lid uit Meppel). Volgens de vele verhalen zou Van Drimmelen Kaag hebben gesignaleerd als potentieel opvolger van Pechtold als partijleider. 

Maar meer dan op het geklungel waarmee Kaag is omgegaan met deze zaak, door de Telegraaf in zijn mysogenie eindeloos opgerekt, is hier sprake van een partijcultuur waarvan Kaag eerder het slachtoffer is dan de aanstichter. Overigens lijkt Kaag hier vooral slecht geadviseerd of misschien te bang om haar handen te branden. Ze was niet nieuwsgierig genoeg naar het tweede deel van het onderzoek en maakte er zich, best begrijpelijk, met een afstandig mailtje vanaf. Het werd uitgezocht.

Dat de Telegraaf een field day heeft met het afbranden van Kaag was te verwachten. De televisiegeile parlementaire commentator, Wouter de Winther,  geniet er natuurlijk van. Niet weg te branden bij de ouwehoershows. 

Maar er is een probleem met D66. Een kliek die de tent runt, ik heb het zelf aan den lijve moge ervaren. Het is ook niet van vandaag of gisteren. Van Mierlo vormde de partij, de leden gingen er graag in mee en zorgden voor een partijcultuur die fris en vrolijk leek maar dat helemaal niet is – zie Van Drimmelen en de invloed van een lobbyist. Niet weg te branden, die man. Het is goed dat hij nu een flinke schop heeft gekregen. Maar de partij van Pechtold is nog lang niet volwassen genoeg om flinke opruiming te houden.