Het compromis over een Speaker komt eraan

De Republikeinen blijven vastbesloten om vooral zichzelf in de weg te zitten. De extremist Jim Jordan heeft nu twee keer verloren, er is gewoon niet voldoende steun in zijn eigen omgeving.

Dat biedt de ruimte voor een compromiskandidaat die met steun van de Democraten kan worden gekozen, in ruil voor een aantal concessies. Wie die kandidaat is, zullen we moeten zien. Ik sluit McCarthy’s terugkeer niet uit, maar de vervanger voor het moment afgevaardigde McHenry is een mogelijkheid.

Wat voor eisen moeten de Democraten stellen? Dat is simpel. Om te beginnen moeten ze eisen dat er geen government shut downs meer komen. Wat mij betreft zouden ze ook een einde aan die schuldenplafond discussie kunnen maken. Uiteindeljk deden de Republikeinen daar niet moeilijk over toen Trump president was. 

Een tweede eis zou zijn om onmiddelijk de steun voor Oekraïne en voor Israël te garanderen. Nu het een combi deal moet zijn, moet het ook voor Republikeinen mogelijk zijn om voor steun aan Oekraïne te stemmen.

En ten slotte moeten ze af zien te komen van die absurde regel die McCarthy negen maanden geleden als concessie moest geven aan de extremisten: dat een enkele afgevaardigde een motie kan indienen om de Speaker onderuit te halen als die iets doet wat hem of haar (lellebel Taylor Greene doet ook nog mee, anders oma Boeber wel). Zou niet zo moeilijk moeten zijn. Maar als ze het niet doen, zitten we binnen de kortste keren met hetzelfde probleem.

Ik denk dat we nog voor het einde van de week een Speaker hebben, zij het een die moeite heeft zijn eigen achterban op één lijn te houden.

PS. Ik zie net dat dumbo juriste Sidney Powell, een van Trumps waterdragers, schuldig heeft gepleit in Georgia. Ze is veroordeeld tot zes jaar proeftijd en een paar duizend dollar boete. Way to go. De eerste die gesneuveld is in de rechtszaal, mogen er nog velen volgen, inclusief de psycho zelf. Het is me niet duidelijk of Powell moet getuigen tegen Trump, maar misschien heeft de openbare aanklager dat niet eens nodig.