Gisteren zagen we het einde van Donald Trump.

Amerikaanse politici zijn cynici, dat wil zeggen, ze doen alles om de macht te krijgen. Beide partijen overigens maar in het Trump tijdperk is de naakte zucht naar macht bij de Republikeinen wat groter. Ze moeten wel cynisch zijn want het alternatief is geloven dat ze werkelijk alle onzin geloven die wordt rondgestrooid en dat ze werkelijk denken dat Trump een geweldige president was en nog een ronde moet krijgen om Amerika kapot te maken.

Dat is ook niet zo. Mitch McConnell is een gezworen vijand van Trump en omgekeerd. De ruggegraatloze Kevin McCarthy, aanstaand Speaker van het Huis, vond Trump een blamage (op 7 januari 2021) tot hij hem weer een held vond (op 15 januari 2022). Een flink aantal senatoren vond Trump in 2016 een ramp in wording, ongeschikt voor het presidentschap. Ik kan niet in hun hersenpan kijken maar mijn vermoeden is dat ze dat nog steeds vinden.

Cynici dus, die meelullen om de macht te behouden of te verkrijgen. Of Mitch McConnell de meerderheidsleider gaat worden moeten we nog afwachten. Ik kan niet wachten om zijn schildpaddengezicht te zien als Nevada en Arizona naar de Democraten gaan. 

Terug naar het cynisme. Gaat J.D. Vance als hij senator is nog steeds de Trump onzin uitkramen waarmee hij werd gekozen? Ik denk dat hij cynisch genoeg is (of misschien ben ik cynisch genoeg over politici) om daar snel afstand van te nemen. Idem dr. Oz. De intellectuele zweefgewicht Herschel Walker, nu senator voor Georgia, is niet in staat zelfstandig te denken. Hij zal de lijn volgen die McConnell uitzet.

Ook Ron DeSantis zal in dit patroon passen. Hij heeft zijn Trump aanhang geplezierd als gouverneur, ik denk dat hij de komende twee jaar zal proberen een meer gematigd beeld uit te stralen. Als hij tenminste president wil worden. Aan de andere kant, hij kan blijven rekenen op die Trumpies en de Republikeinse kiezers die Democraten haten zullen toch wel op hem stemmen.

Deze verkiezingen waren het einde voor Donald Trump. Deze cynici die nu de macht hebben (of zijn misgelopen) waar ze van droomden, hebben hem nu niet meer nodig. Sterker, ze willen van hem af. Noch McConnell noch McCarthy wil Trump als Republikeinse kandidaat in 2024. De reden is eenvoudig: Trump gaat dat verliezen. Hij zal het verliezen van Biden maar die verdwijnt denk ik in een pensionado bestaat, maar ook van welke andere Democraat dan ook. Republikeinen willen macht en willen dus winnen.

Trump haalde in 2020 73 miljoen stemmen, Biden 80 miljoen. Na de mislukte staatsgreep van 6 januari is er geen schijn van kans dat Trump al die miljoenen nog eens haalt. Iedereen weet het, hijzelf ook.

Het wordt nu interessant wat zijn belangrijke aankondiging op 15 november gaat worden. Het was een teaser, zoals altijd. Het zou mij niet verbazen als hij aankondigt dat hij in januari iets gaat aankondigen. Er is geen logica om nu al een presidentscampagne op te starten. Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen en je bent al maanden schietschijf voordat de anderen het strijdperk betreden.

Ik weet het, we hebben al vaker gedacht dat we van Trump af waren. Ik heb het gevoel dat het nu echt zo is.