George Kennan en de interpretatie van Russisch optreden

In de Volkskrant wordt vandaag het maartnummer van het Historisch Nieuwsblad besproken, met onder meer mijn artikel over George Kennan, de man achter het naoorlogse containment beleid. Het hele verhaal is hier te lezen op de site van het Historisch Nieuwsblad.

Nu ik toch bezig ben, ook een paar andere verhalen in dit prima tijdschrift – een plezierig platform waar de Groene vaak wat dieper gravende verhalen met historische contekst te ‘historisch en te weinig journalistiek’ vindt – een klacht die ik ook wel van andere historici hoor. Ik begrijp hun argument, maar blijf het zonde vinden.

Klik hier voor mijn verhaal over de experimenten die in de jaren twintig en dertig werden uitgevoerd op zwarte mensen in het infame Tuskegee onderzoek naar syfilis.

Een artikel over de uitvinding van de cotton gin, een apparaat dat vanaf 1800 de katoenproductie in de VS in een stroomversnelling bracht en daarmee slavernij een lang en bloedig leven gaf.

Over de Great Society van Lyndon Johnson en hoe de oorlog tegen de armoede werd verloren.

Het Eriekanaal verbond, begin negentiende eeuw, de grote meren met de Hudson en opende zo het Midden Westen voor economische ontwikkeling. Een groot infrastructuurproject zoals Amerika ze tegenwoordig niet meer tot stand kan brengen – zie: geen enkele hoge snelheidstrein in de VS.