Gaat de VS Fethullah Gulen uitleveren?

Volgens de nieuwssite Daily Beast zou het Witte Huis overwegen om de Turkse religieuze leider Fethullah Gulen uit te wijzen naar Turkije. Gulen verblijft al 20 jaar in Pennsylvania en wordt door de autoritaire leider van Turkije, Erdogan, verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in 2016 (voordien steunde Gulen en Erdogan elkaar).

Ik zou verrast zijn, om het zwak uit te drukken, als dit inderdaad gebeurde. Na het oplopen van spanningen tussen Turkije en de VS over Erdogans gevangenzetting van een predikant (zoals enige tienduizenden mensen in Turkije zonder proces gevangen zitten), heeft de moord op Khashoggi en de sluwe Turkse rol daarin tot openingen geleid. 

Turkije is niet een rechtsstaat die Gulen een onafhankelijk proces kan garanderen, bovendien is het bewijs van zijn betrokkenheid niet meer dan wat Erdogan steeds heeft geroepen. Iemand uitleveren aan een dergelijk land zou onAmerikaans zijn, maar met Trump weet je nooit. John Bolton, die Turkije graag verplichtingen laat hebben aan Amerika, zal er ongetwijfeld voor zijn. Hopelijk zijn er verstandiger lieden in de buurt – maar dat is tegenwoordig verre van zeker.