Flynn voor de verkiezingen al aan de praat met Russen

Ik heb te snel gereageerd: Flynn had dit contact voordat Trump was geïnaugureerd, eind december 2016. Het WP artikel stelt verderop ook nog eens dat Flynn al voor de verkiezingen op allerlei manieren (text, persoon en telefoon) contact had gehad met de Russen. Ik moet dus wat gas terugnemen over de draagwijdte van de onthulling van de WP, al is het tegenwerken van beleid van een zittende regering nog steeds, laten we zeggen, problematisch.

Vanwege de context laat ik de post voor de rest wel staan.

Voor de verkiezingen van 1968 probeerde Richard Nixon initiatieven van president Johnson om tot vredesonderhandelingen te komen te frustreren. Hij liet via hem bekende kanalen in Parijs weten (nadat hij door de perfide dubbelspel spelende Kissinger was geïnformeerd) dat als de Zuid-Vietnamezen zouden wachten tot hij president was, ze een betere deal konden krijgen. 

Voor de verkiezingen van 1980 probeerde de Reagan omgeving te voorkomen dat de gijzelaars in Iran zouden worden vrijgelaten, wat toen een oktoberverrassing genoemd werd.

In beide gevallen maar vooral in dat van Nixon werd gepraat over landverraad. Het is onder de Amerikaanse wet verboden te free lancen op diplomatiek gebied. Met andere woorden,  je mag niet optreden als vermeende vertegenwoordiger van de regering of van een aanstaande regering in een verkiezingsstrijd. 

Daarom is de onthulling van de Washington Post vandaag zo interessant. We wisten al dat generaal Flynn, de ongeschikte leider van Trumps National Security Council, werd betaald door de Russen om op hun propaganda kanaal onzin uit te kramen. Hij is ook een islamofoob van het Wilders haatzaaisoort. Maar dit is veel spannender. 

Er was altijd al het gerucht dat de Russen direct contact hadden met de Trump campagne – of omgekeerd, maar misschien doet dat er niet meer toe.

Ik heb altijd gedacht dat Flynn de eerste was die zou sneuvelen in het roedel rondom Trump. Zou zomaar kunnen.

PS. Over incompetentie: Trump sprak met Poetin, over een mogelijk verdrag over beperking van kernwapens. Poetin wilde weten of dat nog doorging. Trump moest aan zijn staf vragen hem uit te leggen waar het over ging. Dat gebeurde, waarna de psycho zei: bad deal.  Doen we niet. Gaan we over onderhandelen.