Blauw oog voor Trump en zijn bende

Vergeet even de reisban. Ogenschijnlijk ging de uitspraak van het federale hof in San Francisco daarover.

Maar dit is het belangrijke deel van de uitspraak: 

“There is no precedent to support this claimed unreviewability, which runs contrary to the fundamental structure of our constitutional democracy. … The Supreme Court has repeatedly and explicitly rejected the notion that the political branches have unreviewable authority over immigration or are not subject to the Constitution when policymaking in that context.”

De regering had geclaimd dat de president een onbetwistbaar (voor de rechter) recht heeft om besluiten te nemen. Dat is in strijd met de grondwet en in strijd met het systeem van de Amerikaanse politiek.

Daarom was het toch wat teleurstellend dat Gorsuch, Trumps kandidaat voor het Supreme Court, het enkel had over ‘discouraged’ rechters en niet ronduit zei dat dit soort prietpraat ingaat tegen de grondwet. Wie denkt dat Gorsuch minder erg is als rechter dan gedacht omdat hij wat kleins durft te zeggen tegen de baas van Trumpistan, heeft het mis.

Gelukkig ziet het hof in San Francisco het goed. Zou me verbazen als het Supreme Court, met acht of met negen, deze uitspraak verwerpt. Het zou me eigenlijk al verbazen als het Supreme Court de zaak oppikt. Er worden zoveel precedenten geciteerd in de uitspraak van San Francisco dat het niet nodig is om er opnieuw wat over te zeggen.

Het zou ook kunnen dat John Roberts, de Chief Justice, de Trump wereld een lesje wil leren en een uitspraak wil die met 8 of 9 tegen nul San Francisco zal bevestigen, dat wil zeggen het deel over de discretionaire vrijheid van de president. Hoe het ook uitpakt, dat is een loser voor Trump.

Interessant wat er nu gaat gebeuren. Trump zit in een kuil. Hij kan dieper graven maar zal op verzet stuiten, onder meer van Kelly, Tillerman en Mattis, zijn ministers. Ik vermoed dat Trump nog weken door zal twitteren en bij een volgende terreurdaad de rechters de schuld zal geven, maar dat de ban zal verdwijnen. Ze zullen terugvallen op het Obama beleid van extra vetting van visa’s. Die zeven landen waren altijd een talking point, een frame poging van de Trump lui (klakkeloos overgenomen door bijvoorbeeld Martin Sommer van de krant zonder mening) om net te doen alsof ze beleid van Obama voortzetten.

Ze zullen eindigen met, inderdaad, echt een voortzetting van Obama’s beleid. Je zou er om lachen als het niet zo ernstig was.