Epstein onderstreept een aantal onaangename kanten van de Amerikaanse samenleving.

Het vergt een vulgaire psychopaat als Donald Trump om meteen na de zelfmoord van Jeffrey Epstein samenzweringsgeneuzel over de Clintons te versterken.

Er is van alles dat fishy is aan de zelfmoord van Epstein maar de simpelste verklaring is die voor veel problemen in de VS: door bezuinigingen en onderinvestering in de publieke sector was de bewaking in zijn gevangenis hopeloos onderbezet en overwerkt. Minister van Justitie Barr hoeft niet verder te kijken dan naar zijn afdeling gevangenissen om het probleem te vinden dat hem blijkbaar zo dwarszat.

In Trumpistan heb je de Clintons helemaal niet nodig om vast te stellen dat er niets deugt van waar de samenleving voor zou moeten zorgen. Inderdaad, dat we niet verrast zijn en veel Amerikanen zelfs niet verontwaardigd over de laagheid van hun president, laat zien hoe diep de problemen van het land zijn.

Wel is interessant dat de Wall Street Journal meldde dat de advocaten van Epstein gevraagd hadden om een einde aan de suicide watch. Die vraag is niet zo vreemd, wel dat de gevangenisautoriteiten daarop ingingen. Volgens de NYT zouden de bewakers in slaap gevallen zijn, ook niet verrassend met hun overwerkschema’s. Niettemin kwam dat wel heel erg goed uit. 

Er moet een diepgaand onderzoek komen, alleen weet ik niet of ik Barr daarmee vertrouw. In de Mueller zaak toonde hij zich partijdig en misleidend.

Dat onderzoek moet ook de lichte behandeling van Epstein in 2008 omvatten. Waarschijnlijker dan een samenzwering is de vaststelling dat in Amerika rijke mensen met heel wat meer wegkomen dan arme sloebers. Maar het mooi zijn om te zien hoe zich dat heeft ontrold. Maar don’t hold your breath, ik denk niet dat we het ooit zullen horen.

Onaangename kanten van Amerika, en dan hebben we het nog niet eens over wat inderdaad mag gelden als een bende die meisjes misbruikte – niet zoals de samenzweerders wilden, gerund door de Clintons vanuit een pizzeria in Washington, maar gewoon gerund door een pillar of society.