Een samenleving vol militaire stijl wapens krijgt wat hij verdient.

Ik ben geen fan Billy Clinton, zoals u weet. Niettemin is zijn essay in Time Magazine waarin hij herstel bepleit van de ban op militaire ‘assault weapons’ die bestond van 1994 tot 2004, zeer welkom. Prima.

Wat vooral weer verbaasd in dit klimaat van Republikeinse in de pas lopen met de NRA, de wapen- en moordlobby, is dat er überhaupt ooit zo’n wet bestond. En dat hij werd afgeschaft – natuurlijk onder een Republikeinse president en met een Republikeins congres.

Ik las ergens dat er 15 miljoen van dit soort wapens zijn, volgens de Wiki over het onderwerp gaat het om meer dan enkel de AT 15 wapens waarmee de grootste moordpartijen van de afgelopen jaren zijn gepleegd. Dat geeft al aan hoe moeilijk het zal zijn om dit wapentuig uit de samenleving te verwijderen.

Waar het, behalve grote aantallen massamoorden, toe leidt zagen we toen een motor knalde op Times Square. De hele meute sloeg op hol, bejaarden en kinderen onder de voet lopend. In Missouri, waar je als je een vergunning hebt met dit soort rommel mag rondlopen, liep een filmende AT 15 drager door de Wall Mart.

Paniek. Ja, dank je de koekoek. Dit is het soort samenleving dat Amerika van zichzelf maakt. De Red Flag discussie die nu zelfs Moscow Mitch niet schijnt te kunnen ontlopen, is veel te weinig. Zeker, beter dan niets, maar de Democraten moeten verder gaan.

Hoe is het mogelijk dat militaire wapens normaal zijn geworden in Amerika? Heeft met sport en gezellig wat schieten, en met het Tweede Amendement, niets te maken. Nu ik erover denk, de rechters die indertijd het Tweede Amendement zo belachelijk interpreteerden (geheel in strijd met hun zogenaamde ‘original intent’ – de Founding Fathers hadden het enkel over militia’s) zijn minstens zo verantwoordelijk als de Republikeinen die hen benoemd hebben.