Einde aan het drama Afghanistan

Ja, het is pijnlijk voor het westen om Afghanistan op te geven – want dat is het. Klassiek probleem: zoveel mensen voor gesneuveld zoveel duizenden miljarden dollars verspild, allemaal voor niets als je het nu opgeeft. Is dat een reden om door te gaan met een kansloos project? Deze film hebben we eerder gezien.

Biden is geen nieuwkomer op dit terrein. Hij was in 2009 al een voorstander voor het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Obama, die in de campagne zo onverstandig was geweest om Afghanistan de juiste oorlog te noemen (in vergelijking met de foute oorlog in Irak), stuurde toen tienduizenden soldaten extra. Hij kondigde meteen aan dat ze 18 maanden later zouden worden teruggetrokken. De absurditeit van deze operatie was voor iedereen zichtbaar (niet voor de Kunduz klunzen bij ons).

Biden heeft er nu genoeg van, en terecht.

Dit was verspild geld, en grotendeels verspilde levens. De Taliban verdrijven was helemaal niet nodig om te voorkomen dat Al Qaida opnieuw in het land actief zou worden. De operatie van de regering-Bush om Al Qaida te vernietigen en Osama Bin Laden te pakken te nemen, liep klunzig vast in het Tora gebergte.

Gaat Afghanistan zo terug naar de middeleeuwen? Ik weet het niet. Misschien hebben ze die nooit verlaten. Maar het is niet mogelijk om een land permanent te helpen zichzelf niet te vernietigen. Je kunt hoogstens hopen dat de burgers die geproefd hebben aan een zekere mate van vooruitgang die nu op eigen kracht kunnen bewerkstelligen.

Het is misschien gemakkelijk om deze hele dramatische klucht aan kleine Bush te wijten, maar het is wel terecht. Amerika toonde zich incompetent en niet in staat strategisch te doordenken hoe men waar terecht wilde komen. Kruis erover.