Een zomeravond niemendalletje.

Ik heb gemengde gevoelens over de zomerconversaties die de NRC in de zes komkommerweken organiseert. Vorig jaar slaagde de baas van ING erin elk serieus onderwerp over zijn nogal belabberde jaar te ontlopen.

Vandaag FVD multi-vertegenwoordiger Nanninga (voorheen Geen Stijl schreeuwster) en de nu oud hoofdredacteur van de krant zonder mening, Philippe Remarque. Beide Amsterdam, Barlaeus, ook beider kinderen. Tja, de elite die babbelt met de elite en een taart die namens het gewone volk de elite de maat neemt. Daar kon niet veel van komen.

Nanninga serveerde de gebruikelijke onzin in islamofobe kring. Meisjes met hoofddoeken all over the place, mannen met pluisbaartjes … het gaat niet goed, Philippe! Wat een onzin. Maar niet verrassend. Wel verrassend hoe ver Remarque erin meeging – integratie mislukt, bla, bla. 

Ik had een wat fermer verdediging van de journalistiek en de krant zonder mening en de weldenkende elite verwacht dan Remarque kon opwerpen. Nanninga verweet hem zelfs zaken die notoir niet klopten – zo heeft de opinieredactie van de krant zonder mening (Remarque schafte het niet ondertekende redactioneel commentaar af) sinds jaar en dag minstens een islamofobe zelfbenoemde conservatief in huis, Chris Rutenfrans. 

Het was geen goed gesprek, geen interessant gesprek en de formule was anders dan anders, dacht ik. Geen overnachting met doorzakken? Nee, ze hoefden geen brug te bouwen, daar had Nanninga gelijk in. Snel terug naar huis, teruggetrokken in het oiko fort.