Een uitslag die niemand blij maakt (behalve misschien Trump).

Laten we het meteen toegeven: dit was waardeloze uitslag. Hij geeft de Democraten niet de anti-Trump landslide meerderheid die ze gehoopt en verwacht hadden op basis van weer totaal foute peilingen. Hij geeft de Republikeinse Partij niet een manier om zich los te maken van Donald Trump. Hij bevriest Amerika in zijn huidige spoor, een land zonder toekomst geleid door een pathologische narcist.

Noch de Democraten noch de Republikeinen kunnen zich losmaken van Trump, ongeacht wie er wint.

Joe Biden, oude man zonder ideeën, was altijd de anti-Trump kandidaat en de Democratische campagne was anti-Trump in plaats van pro-Democraten. Ik heb het niet per se over een linksere agenda maar over een agenda. Vaak werd gezegd dat Elizabeth Warren niet had kunnen winnen van Trump. Maar ik betwijfel of ze het slechter had gedaan dan Biden nu.

Ik weet zeker dat Bernie Sanders zou hebben verloren van Trump maar hij had in elk geval meer spektakel gecreëerd. Er zullen harde woorden vallen in de Democratische Partij. Het meest optimistische scenario is dat Biden in het Witte Huis (of Kamala Harris) snel een agenda formuleert en die landelijk gaat verkopen, ongeacht de vraag of dit congres hem wel kan aannemen. In 2022 moet het gaan over inhoudelijke onderwerpen.

Als Trump wint is alles voorbij, in elk geval totdat hij of dood neervalt en kwezel Pence het overneemt, of het gemanoeuvreer voor 2024 begint. Een inhoudelijke agenda ligt er niet, het Huis zal niets van Trump aannemen maar dat maakt niet uit want het presidentschap van Trump gaat niet over agenda’s het gaat over Trump.

Zo komen we bij de ergste alle uitslagen: een uitslag die niemand blij maakt (behalve de narcist en zijn weerzinwekkende familie). Ging het maar een kant op, zelfs een kant die mij niet zou bevallen, laten we zeggen een Ted Cruz presidentschap of zo. Maar dit is helemaal niets.