Een slechte week voor Trump? Reken er niet op.

Volgens veel media was vorige week niet zo heel goed voor Donald Trump, misschien zelfs erg slecht, misschien zelfs een keerpunt. Ik herinner er vooraf maar even aan dat er inmiddels tientallen (minstens) punten zijn geweest waar we dachten dat het einde van de vulgaire antidemocratische roeptoeter voorbij was. 6 januari was de meest heldere, en kijk hoe dat is afgelopen.

Waarom was het slecht, vorige week? Verscheidene Trump lakeien werden gedaagd voor het 6 februari onderzoekspanel (een echt tribunaal, democratisch ingesteld, daar kunnen onze neo-stupide Forum populisten een puntje aan zuigen). Informatie kwam vrij, opnieuw, dat Fox media persoonlijkheden zich uitspraken tegen wat er gebeurde en zelfs tegen de Big Lie. In hun eigen versie van een Big Lie draaiden ze een paar weken later als een blad aan een boom. En niet te vergeten, de commissie sprak met minister van Justitie Barr, en wist een notitie boven water te krijgen waarin het leger werd opgedragen stemmachines in beslag te nemen.

Een andere vermeend slechte ontwikkeling voor de psycho was dat de openbare aanklager in New York vordering maakt in haar zaak die Trump en zijn organisatie aanklaagt voor wat neerkomt op het in elkaar draaien van frauduleuze informatie. Dat wil zeggen, om leningen los te krijgen van steeds onwilliger banken, die deze con man al eerder failliet hadden zien gaan, liet hij de waarde van zijn bezittingen te hoog taxeren. Zijn gouden kranen, bad taste appartement in de Trump toren kreeg extra vloeroppervlak en zo meer waarde. Vaste prik in Trumpie-land. Had zijn toren ook officieel niet mee verdiepingen dan er echt waren?

De waarde ietwat onderkomen kantoortorens werd te hoog ingeschat, om maar niet te spreken van de waarde van het Trump-merk. Voor belastingdoeleinden schroefde deze fraudeur de waarde natuurlijk flink omlaag. Enfin, iedereen wist wat er gaande was, behalve de Deutsche Bank (doe daar geen zaken mee, ze zijn dom), die hem nog maar eens miljoenen leningen verschafte.

Het was meer een week zoals alle weken in de virtual reality van de Trump wereld.

Als ik er enig optimisme uit kan peuren dan is het dat de Republikeinse kiezers, die toch al nooit meer voor deze man als president zouden stemmen, nu ook geluiden beginnen te maken die op afkeer wijzen. Ik denk dat het er weinig toe doet. Trump wordt geen kandidaat in 2024. De Santis, de gevaccineerde antivaxer uit Florida die sluw genoeg is om te zien uit welke hoek de wind waait, weigert zich bij voorbaat neer te leggen bij een Trump nominatie. Anderen staan te trappelen. Mike Pompeo, misschien wel de slechtste minister van Buitenlandse Zaken ooit, heeft blijkbaar een kilo of veertig van zijn gewicht weggewerkt. De ambitie straalt er vanaf.

Business as usual dus. Dat geldt ook voor de pogingen van de Republikeinen om het stemproces zo lastig mogelijk te maken en de kiesdisctricten zo in te delen dat alleen Republikeinen kunnen winnen.

Daarom blijf ik uiterst pessimistisch over de Amerikaanse democratie. Het is niet Trump die me zorgen baart, die doet gewoon wat hij doet. Het is die Republikeinse Partij die het systeem grondig ondermijnd heeft en daarvan in 2022 en 2024 de vruchten gaat plukken. Hoe meer ze daarin slagen, hoe moeilijker het wordt voor democraten (kleine d) om electorale corruptie te voorkomen.

Timothy Noah van The New Republic geeft een tegengeluid. Klik hier voor zijn artikel. Maar het komt er op neer dat hij Democratische stemmers (of kiezers in het algemeen) oproept om de democratie te redden. Zijn ferme ‘we laten het niet gebeuren’ overtuigt mij in elk geval niet.

Even terug naar Trump. Ik hoop dat hij zo lang mogelijk de Republikeinen in zijn greep houdt. Het zal door Trump gesteunde kandidaten opleveren voor allerlei posities die minder kans hebben te winnen dan als regulier, gewone minderheids Republikeinen met meerderheidsambities kandidaat waren. Ik vermoed dat ook met die kandidaten de Mitch McConnell partij van ‘ik hoor niets, ik ziet niets, ik zeg niets’ in 2022 de meerderheid zal veroveren. Met McCarthy als Speaker en McConnell als meerderheidsleider heeft Biden alleen nog het veto over om stupide wetgeving te blokkeren.

McConnell weigert voor de verkiezingen te zeggen wat zijn programma zal zijn. Obamacare afschaffen? Daar zullen we wel voorzichtig mee zijn, maar wat denkt u van voor afschaffing stemmen en dan erop rekenen dat Biden zijn veto uitspreekt?

Ten slotte over Biden. Dit was geen goede week voor Biden. Dit waren geen goede, nee, heel slechte weken voor Biden die met zijn rollator hopeloos is vastgelopen in het woestijnzand van zijn senaatsdromen. Persoonlijk denk ik dat de Poetin dreiging overdreven is en afgezien van een senioren moment in zijn uren durende persconferentie, doet Biden het wat de Oekraïne betreft niet slecht. Maar het is moeilijk voor te stellen dat het een goede uitkomst gaat opleveren.

Het idee dat Biden geen lame duck is totdat hij een lame duck is (na november 2022) en dat hij daarom stug moet volhouden dat hij in 2024 kandidaat zal zijn is onzinnig. De man is te oud en de Democratische Partij heeft teveel behoefte aan nieuw bloed, een nieuw gezicht, of de reprise van een oude gezicht (denk Pete Buttigieg) om hem daarmee te laten wegkomen. De vorige keer dat een bejaarde loser maar eindeloos bleef doorgaan en iedereen wegjoeg, leverde dat president Trump op. Dat mag niet nog eens gebeuren. Biden kan dus net zo goed meteen zeggen dat hij een eentermijn president zal worden.