Biden kan een nieuwe rechter benoemen

Justice Stephen Breyer, een van de drie progressieven in het Supreme Court, heeft gedaan wat hij moest doen: met pensioen gaan. Het was iets wat de veel bejubelde rechter Ginsburg in 2015 niet deed, waardoor ze overleed tijdens het presidentschap van Trump. Ze had beter moeten weten.

Nu krijgt Biden de kans om een rechter voor te dragen en door de senaat benoemd te krijgen. Dat kan nog wel degelijk problemen opleveren maar goede planning en overleg vooraf kan een Manchin-ik-lig-dwars scenario voorkomen.

Rechters vallen sinds 2013nniet meer onder filibuster, 60 zetels regel, dus de Democraten kunnen, als ze de gelederen gesloten houden, benoemen wie ze willen. Zoals McConnell in 2016 en 2020 liet zien, doen Republikeinen nu ook waar ze zin in hebben, zelfs het niet horen van een voordracht zoals die onder Obama in 2016.

Er zullen lijsten met mogelijkheden volgen, maar Biden is zo dom geweest om zich vast te pinnen op een zwarte vrouw. Dat leek en lijkt me nog steeds onverstandig. Ik weet niet wat het arsenaal aan gekwalificeerde zwarte vrouwen is, maar dat kan nooit groter zijn dan het arsenaal gekwalificeerde potentiële rechters.

Genoemd worden nu Ketanji Brown die een jaar geleden in het federale hof in Washington werd benoemd. Ze ging dus al eens door het proces in de senaat en kreeg steun van drie Republikeinen. De andere veel genoemde naam is Leondra Kruger die in het Supreme Court van Californië zit en carrière maakte in het ministerie van Justitie en de overheid vertegenwoordigde in zaken voor het Supreme Court.

Fingers crossed dat Biden nog een mogelijkheid krijgt, maar dat zal alleen gebeuren als justice Clarence Thomas omvalt. Hij ligt onder vuur omdat zijn vrouw een activist is voor super conservatieve onderwerpen, en Thomas zichzelf niet excuseert als zo’n onderwerp voor het Hof komt.

Na januari 2023 zal de senaat waarschijnlijk een Republikeinse meerderheid hebben. Dan kan McConnel iedereen die Biden voordraagt blokkeren, hij verzint wel een reden, en het blokkeren tot in januari 2025 een Republikein in het Witte Huis zit.

De kans dat Thomas met pensioen gaat is nul. Je kunt enkel hopen dat hogere machten ingrijpen.