Een dode man besliste de verkiezingen

Je kunt honderd verschillende analyses loslaten op de verkiezingsuitslag. Wat blijft staan is dat Hillary Clinton de meest gruwelijke, afgrijselijke en slechtste kandidaat was sinds .. nou ja, sinds Michael Dukakis. Zoiets. Niet dat dat onverwacht kwam. Klik hier.

Maar een van de redenen die ik te weinig heb bekeken of te laag had ingeschat, is de dood van Antonin Scalia op 13 februari 2016. Op die dag werd het Supreme Court een dominant onderwerp in de verkiezingen, ook al praatten de kandidaten er weinig over. De Republikeinen pleegden grove grondwetsschennis door te weigeren zelfs maar hoorzittingen te organiseren voor de kandidaat die Obama had voorgedragen. Dat bevestigt de perfide aard van de Republikeinse Partij maar het was sluwe politiek van de sluwste senator, Mitch McConnell.

Door de zetel open te laten en de keuzen ‘aan de kiezer te laten’ zoals de Republikeinen verkondigden, nodigden ze de christelijk evangelische kiezers uit op een Republikein te stemmen. Bijbelfreaks als Rubin en Cruz dachten dat ze daar hun voordeel mee konden doen, maar uiteindelijk is het Trump geweest die ervan heeft geprofiteerd.

Ondanks zijn gebrek aan kwalificaties en zijn minder dan evangelisch verantwoorde levenswandel, stemden alle christelijken braaf op Trump – vanwege dat Supreme Court. Ik denk dat we die ontwikkeling te laag hebben ingeschat. Niet dat Hillary er veel aan had kunnen doen. Die teerling werd geworpen op 13 februari. Door op tijd dood te gaan, heeft Scalia ervoor gezorgd dat het Supreme Court tot in lengte van jaren conservatiever zal blijven dan het Amerikaanse volk.