Een authentieke psychopaat die de vijanden creëert die hij nodig heeft.

Afgevaardigde Ilhan Omar, zwart, immigrante en moslim, is de ideale vijand voor de psychopaat in het Witte Huis. Als ze niet bestond, zou hij haar uitgevonden hebben. De president is wreed, liegt dat het gedrukt staat en juint de slechtste elementen in zijn aanhang op. Hij is, kortom, gewoon zichzelf. De hielenlikkers om hem heen hebben hun eigen morel kompas, voor zover ze dat hadden, overboord gezet. Zie Sarah Sanders.

Trump heeft vijanden nodig om te functioneren. Zelfs een dode John McCain kan die rol vervullen. In de Economist van deze week staat een mooie vergelijking met Amerikaans worstelen, de gooi en smijtvariant van The Apprentice. In die show pretendeert Trump een manager te zijn, in Amerikaans worstelen is het hele idee om een show op te voeren.

Is het opzettelijk beleid van Trump? Ja, natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat het niet authentiek is. De kiezers hebben een bullebak gekozen, iemand die van alles een moddergevecht maakt en omdat hij het varken is, het altijd wint. Vraag het Jeb Bush. Het is het soort van authenticiteit dat alles rechtvaardigt. Tijdens een toespraak zegt Trump: ‘ik zou dit eigenlijk niet moeten zeggen.. ‘ en dan zegt hij het. Zijn trouwe volgelingen horen wat ze graag willen horen en vinden de man authentiek.

Trump noemde zichzelf ooit een ‘stable genius’. Dat stabiele deel, daarover valt met rede te twisten, maar in de manipulatie van zijn omgeving, inclusief de ruggengraatloze kliek die zich Republikeinse Partij noemt, is hij waarlijk een genie.