Dom, dom, dom. Nee, Biden wordt geen kandidaat meer.

En nog meer documenten, en nog meer. Ik denk dat het voor president Biden een stuk gemakkelijker is geworden om te besluiten: niet gaan voor een tweede termijn omdat het een authentiek drama zou worden.

Minister van Justitie Garland heeft heel terecht snel een speciale onderzoeker aangewezen om te kijken wat hier aan potentieel strafbare feiten is gepleegd. Hij kon niet anders, voor Trumps verdonkeremaning van documenten deed hij hetzelfde. Maar het is goed dat hij er vaart achter zet.

Hoe stom kun je zijn? Ik moet toegeven, ik kan er met mijn hoofd niet bij. In 2016 liep Hillary’s campagne al op de rotsen door het stupide gebruik van een eigen server voor overheidsdocumenten en haar nog stupidere weglopen van de verantwoordelijkheid ervoor. Ik durf te zeggen dat het haar de verkiezingen kostte, al was het maar omdat de FBI op haar zaak zat. Hillary’s leervermogen was gering.

We hebben dat allemaal kunnen zien gebeuren. We hebben allemaal Trump zien spartelen. En moet ik dan aannemen dat niemand aan Biden heeft gevraagd: heb jij alles wel keurig ingeleverd? Heeft Biden zelf dat niet gevraagd? Dom, dom, dom.

Ik hoef geen artikelen meer te lezen over hoe anders dit geklungel is dan het malafide gedrag van Donald Trump. Het is anders, maar dat maakt het niet minder dom en juist daardoor stuitend. Van iemand als Trump, zonder moreel kompas en enkel bezig met zichzelf en zijn hebbedingetjes (de liefdesbrieven van Kim), verwacht ik niet anders. Het is niet dom, het is precies wat Trump altijd doet. Het is intens slecht, maar geen verrassing.

De zaak Biden mag anders zijn en er zullen nog bladzijden volgeschreven worden over de verschillen en de mate waarin de nationale veiligheid potentieel gecompromitteerd was, het politieke effect zal er niet minder dramatisch om zijn. Bidens pensioen komt rap dichterbij.

Stel u voor. We zijn nog maar net uit de startblokken met een wraakzuchtig egotrippend Republikeins congres dat Hunter Biden gaat onderzoeken. Lees het interessante stuk erover in de NYT. Geen halsmisdaden misschien maar wel politiek gevaarlijk. Nog los van het gevaar van een verslaafde non valeur die zijn vader de vicepresident voor de voeten liep, zitten er voldoende punten in Bidens verhaal om het politiek een probleem te maken.

En dan nu de speciale aanklager voor Bidens documenten. Die zal sneller klaar zijn dan die van Trump, schat ik zo, maar ik vermoed dat ze op dezelfde dag met hun rapport zullen komen. De kans dat Trump vervolgd wordt is opeens een stuk kleiner geworden. Jammer voor hem, hij zou de slachtofferrol maar al te graag op zich nemen.

Het slachtoffer wordt nu Joe Biden, dat wil zeggen, hij gaat geslachtofferd worden op het altaar van Republikeinse wraakzucht. En geef ze eens ongelijk. I gave them a sword, zei Richard Nixon over zijn crimineel gedrag. Biden heeft zichzelf net een strop omgedaan die de komende twee jaar strakker en strakker gaat zitten.

Hopelijk zijn er nu mensen om president Biden heen die hem duidelijk kunnen maken in wat voor mijnenveld hij waadt als hij opgaat voor herverkiezing. Het zou mij niet verbazen als dit de nekslag was, dat hij nu besluit om liever een succesvolle eentermijn president te zijn, dan een loser na één termijn. 

Er moet iets in de machtscocktail in Washington zitten dat mensen domme dingen laat doen – of hen verleidt dingen na te laten die ze wel hadden moeten doen. Totale vervreemding van de echte wereld? Aangeleerde gebreken die je in staat stellen in de politieke arena te overleven?