De VS is uitzonderlijk kwetsbaar voor het coronavirus.

<p>Afgezien nog van de incompetente clown die Amerika leidt, is de Verenigde Staten potentieel uitzonderlijk gevoelig voor het coronavirus. Om te beginnen is het land bijzonder slecht voorbereid. De regering-Trump schafte de epidemieafdeling af die president Obama na de Ebola-crisis in het leven had geroepen. Sinds 2017 zijn de budgetten voor het Center for Disease Control en de National Health Institute flink gekort. Of dat de reden is dat er sinds eind januari veel tijd en energie verspild is en het gevaar van het virus voor Amerika ernstig is onderschat, weten we niet. Zeker is dat het op dit moment ontbreekt aan testen en doortastend beleid.

<p>Structureler: Amerika is een land met tientallen miljoenen on- en onderverzekerden. Ziek worden is duur, zelfs met een ziektekostenverzekering. Amerikanen betalen duizenden dollars aan extra betalingen en hoge eigen risico´s. Wie geen verzekering heeft en dan hebben we het over 28 miljoen Amerikanen – ondanks Obamacare, soms omdat Republikeinse gouverneurs hulp van de federale overheid weigeren – doet pas een beroep op de emergency als het niet anders kan. Dat was altijd al zo en het was altijd al een schande maar nu dreigt het ook een volksgezondheidprobleem te worden. Zieken blijven eindeloos rondlopen.

<p>Dit is een land waar minstens een kwart van de werknemers – de laagst betaalden – geen doorbetaalde ziektedagen kent. Deze mensen stellen thuis blijven zo lang mogelijk uit. Hele hordes Amerikanen werken door als ze zich beroerd voelen en dat zal nu niet anders zijn. De prijs van niet werken is hoog: geen inkomen en voor veel mensen die in de marge leven en het ene gat met het andere vullen desastreus.

<p>Veel bedrijven in de high tech sector hebben hun werknemers aangeraden om van huis uit te werken. Dat is goed mogelijk als je via een computer werkt maar niet als je bij‌ Walmart werkt, bij McDonald´s of in de bejaardenzorg. Zelfquarantaine is een mooi advies, maar het zal niet opgevolgd worden door de meest kwetsbare groepen.

<p>Als het komt tot het sluiten van scholen betekent dat ouders die het inkomen niet kunnen missen hun kinderen alleen moeten laten. Doorbetaalde kinderzorgdagen bestaan niet. Het betekent ook dat het niet geringe aantal kinderen dat afhankelijk is van schoolontbijten en schoollunches honger lijdt.

<p>De elf miljoen illegale immigranten zullen zo lang mogelijk wachten om officiele hulp in te roepen. Het immigratiebeleid van de regering heeft hen bang gemaakt om ook maar in de buurt van instanties te komen die hen kunnen deporteren. Hun rechten op wat dan ook zijn beperkt.

<p>Hoeveel daklozen Amerika heeft is niet precies bekend maar de aantallen zijn aanzienlijk zoals iedere bezoeker van San Francisco kan zien. Als het virus zich in hun groep gaat verspreiden is het einde zoek. Omdat ze vaak aan van alles en nog wat lijden, of verslaafd zijn, zal de mortaliteit hoog zijn.

<p>Amerika is ook buitengewoon gevoelig voor een recessie. De dalingen op de beurzen beginnen te lijken op die van 2008. De Federal Reserve kan de rente nauwelijks lager maken dan hij al is, nadat de centrale bank vorige week al op bevel van president Trump een verlaging aankondigde. Een stimuleringspakket is nauwelijks mogelijk omdat de belastingverlagingen voor de rijken die Trump in 2017 doorvoerde het begrotingstekort opgejaagd hebben tot onaanvaardbare hoogtes.

<p>Het is niet zonder ironie dat de regering-Trump zo in een situatie komt waarin de regering-Obama in 2009 zat. Het voorgestelde stimuleringspakket werd toen afgestemd door de Republikeinen omdat het het begrotingstekort op zou jagen. Het verschil met toen is dat er een competente groep mensen zat om beleid te maken en dat Republikeinen inmiddels tekorten de normaalste zaak van de wereld vinden.

<p>Een recessie zou niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de consumenten via hogere werkloosheid en opnieuw veel faillissementen en vastgelopen hypotheken maar ook omdat de afgelopen tien jaar bedrijven zich tot ongekende niveaus in de schulden gestopt hebben. De zwakste ervan, wel veertig procent denkt men, zullen al snel in de problemen komen.

<p>De kwetsbaarheid van de VS roept om actie. Je zou denken dat betaald ziekteverlof, gratis testen, meer voedselhulp, vergoeding kosten medische zorg als het corona betreft tot het pakket zouden behoren. Dat is wat de Democraten in het Congres zondag voorstelden. Aan de andere kant kwamen de Republikeinen in het Congres met hun standaard remedie voor elk probleem: belastingverlagingen. In alle eerlijkheid, ook de adviseurs van Trump praten over betaald ziekteverlof en noodhulp voor kleine ondernemers. Maar het is allemaal klein bier.

<p>De realiteit van de dag is dat de derde wereldaspecten van de Amerikaanse samenleving, zichtbaar voor iedereen die ze wil zien, niet zomaar weggepoetst kunnen worden met een paar noodmaatregelen. Geen wonder dat de financiele markten pessimistisch zijn. Dit verhaal is nog lang niet afgelopen.