De vrijheid om levens te verwoesten

Thoughts and prayers. Daar gaan we weer. Een 15-jarige scholier in Michigan schiet vier scholieren dood en verwondt vele anderen. Hij had al on line fimpjes gezet over zijn aanvechtingen, zijn ouders waren een paar uur tevoren op school geroepen om over zijn gedrag te praten.

De openbare aanklager in Michigan gaat ook de vader vervolgen. Die had het wapen waarmee de aanslag werd gepleegd (het wordt nu terrorisme genoemd, maar het is gewoon Amerikaanse dagelijkse praktijk) een paar dagen tevoren aangeschaft. Nog afgezien van hoe de man eraan kwam, had hij het wapen voor zijn zoon onbereikbaar moeten houden. Ik ben benieuwd waarom iemand die weet dat zijn zoon niet helemaal in orde is, zo’n wapen aanschaft. Misschien horen we daar nog iets over.

Het blijft iedere keer weer verbazen hoe de VS zichzelf in de kreukels draait. Meer wapens dan mensen. Meer vuurwapendoden dan welk land dan ook. En maar volhouden dat wapens je veiliger maken.

Het tweede amendement, door Republikeinse politieke rechters uitgelegd als een privaat recht op het dragen van wapens en binnenkort uitgebreid tot het vrij ronddragen in de publieke sfeer, werkt desastreus. Het ondermijnt de basis waarop Amerika werd gesticht.

Diezelfde Republikeinse rechters, opgejuind door zogenaamd pro-life volk, gaan nu de rechten van ongeboren leven beschermen. In het meest extreme geval, zoals gesteund door de katholieke oude mannen die de kerk runnen, vanaf het moment van conceptie. Het is een vreemde gedachtenkronkel dat deze mensen per se willen dat ongewenste kinderen worden geboren, waarna ze door vrijheidslievende wapenbezitters kunnen worden doodgeschoten.

Ooit, bij de Onafhankelijkheidsverklaring, was Life, liberty and the pursuit of happiness het motto van het nieuwe land. Nu ben je je leven niet meer zeker in het land waar vrijheid wordt verward met eindeloze rechten, waaronder het dragen (en, vorige week weer bevestigd, het gebruiken) van wapens.

Hoe happy kun je zijn als je op scholen voortdurend moet oefenen wat te doen als een schutter opduikt? Als je in Texas door iedere boerenlul die tegen je aan loopt en verontschuldigingen eist overhoop geschoten kunt worden? Waar je altijd bang moet zijn dat een opgewonden standje je niet uitscheldt of de vinger geeft, maar gewoon neerschiet?

Amerikanen zijn bange mensen. Geef ze eens ongelijk.