Boycot de spelen in Beijing, voeg de daad bij het woord

De WTA, de Women’s Tennis Association, heeft de daad bij het woord gevoegd en alle toernooien in China opgeschort zolang de partijbazen in Beijing de tennisster Peng Shuai verhindert zich uit te spreken. Shuai is al weken niet meer in het openbaar opgetreden, enkel in door de bazen geregisseerde filmpjes. De vicepremier die haar lastig had gevallen, volgens Shuai, is ook niet meer gezien. In China verdwijnen mensen in het grote zwarte partijgat.

Goed dat de WTA daartegen in het geweer komt. Het Olympisch Committee kan er een voorbeeld aan nemen.

De club van ’the games must go on’ (na de moordpartij in München, 1972) liet zich voor het Xi-karretje spannen. De hopeloos initiatiefloze mijnheer Bach, die in 1972 waarschijnlijk precies zoals toen Bundy zou hebben geregeerd, hield een zogenaamd zoom gesprek met Shuai. Hij was tevreden.

Ja, daar kon je vergif op nemen. Het IOC denkt dat politiek en sport niets met elkaar te maken hebben en is vooral bang dat iemand vraagtekens zet bij de winterspelen in Beijing (nou ja, ergens daar omheen, want Beijing heeft geen ijs of sneeuw, wel enorme luchtvervuiling). In 2008 hield ook iedereen braaf zijn mond toen de zomerspelen in Beijing plaats hadden en vonden repressieve maatregelen pas na de spelen plaats.

Het zou mooi zijn als andere sportorganisaties het voorbeeld van de WTA volgden, de schaatsbond bijvoorbeeld. Dat zal niet gebeuren, zoveel is zeker. Geen helden daar. Lekker schaatsen, niet je gastland schofferen, Oeigoeren en mensenrechten, Peng Shuai liever negeren.

Biden heeft geluiden laten horen als zou Amerika als land deze spelen diplomatiek negeren – niet boycotten, althans dat heb ik niet gehoord. Een tamelijk leeg gebaar, maar ja Biden kan de sportbonden niet beïnvloeden. Dat zou politiek en sport verbinden. De veel beschimpte president Jimmy Carter wist wel wat Amerika moest doen nadat de Sovjet Unie in 1979 Afghanistan binnenviel: de spelen in Moskou boycotten. En er waren in 1956 ook helden die de spelen in Melbourne lieten lopen na de onderdrukking van de Hongaarse opstand door de Sovjets.

Het is goed mogelijk dat Xi de aanval kiest en de spelen aflast. Vanwege corona, omikron, of iets dergelijks. Want Xi weet maar al te goed dat politiek en spelen alles met elkaar te maken hebben. Op die manier kan hij voorkomen dat de spelen zich tegen hem keren.

Onze wintersporters steken liever hun kop in het zand. In Qatar kunnen de voetbal lui zichzelf nog wijs maken dat kritiek leveren ter plekken iets oplevert, in Beijing is dat een loze gedachte. Niet dat ik verwacht dat een voetballer, F 1 rijder of schaatser iets kritisch zal zeggen. Politiek en sport hebben immers niets met elkaar te maken.