De ultieme samenzwering

Interessante maar rare bespreking door de chef boeken NRC Michiel Krielaars, die geen boek over Rusland onbesproken kan laten. Zelf bespreekt hij een boek dat ‘bewijst’ dat Trump volledig in de zak zit van Poetin, dat er al tientallen jaren verbanden bestaan tussen de georganiseerde Russische misdaad, de regering en Trumpistan.

Het zou zomaar kunnen. Misschien toont iemand, Mueller bijvoorbeeld, het ooit aan, maar in zijn bespreking heeft Krielaars het vooral over theorieën en hij schrijft ook in samenzweringstermen. ‘Kan niet anders dan’, ‘zou goed kunnen’. Allerlei dingen lopen toevallig langs elkaar. Hij moet aan het einde ook toegeven dat de bewijzen, harde bewijzen ook in dit boek ontbreken, maar het blijft een spannend boek.

Je hebt daar weinig aan, dit soort samenzweringsverhalen. Mooi hoor, onderzoeksjournalistiek, maar als de bewijzen ontbreken dan … is het niet meer dan een samenzweringsverhaal. 9/11, moord op Kennedy, dat soort categorie.

Belangrijk boek?Het is onthullend en spannend vindt Krielaars. Spannend, dat wil ik wel geloven maar hoe zit het dan met die bewijzen?

Tja, ik weet niet goed wat ik ermee aan moet. Krielaars wel, heb ik de indruk. Marionet van het Kremlin heet het verhaal. Zonder aanhalingstekens. Onthullend.