De Telegraaf formeert

Het is fascinerend om te zien als het niet zo treurig was. De campagne van de Telegraaf tegen D66, of beter gezegd, tegen een brede coalitie waarin ook PvdA en Groen Links zouden zitten. De wakkere krant van rechtse belangen voert al jaren campagne tegen Groen Links. Als de columnisten even niets kunnen bedenken gaan ze wild tekeer tegen Groen Links en/of Klaver en/of Halsema. Voorspelbaarheid is de norm, eerlijk gezegd. Dat geldt ook voor de pro-Trump columnisten.

Maar terzake. Het zijn de parlementaire journalisten, die, bizar genoeg, mogen aanschuiven bij de amusementprogramma’s Op1, die pas goed en dagelijks hun best doen om de ‘Kaag coalitie’ te torpederen nog voordat hij tot stand is gekomen. ‘Kritische’ VVD’ers krijgen een platform om Rutte te waarschuwen.

So far, allemaal vanzelfsprekend. Wat deprimerend stemt is hoe de politici zich laten sturen. Rutte laat weten dat de inhoudelijke verschillen met GL en PvdA wel erg groot zijn, terwijl hij braaf knikt naar Eerdmans en diens programmatische immigrantenhaat. Hoekstra die ineens een rechtse onderstroom in zijn partij ontdekt die programmatisch niet bestaat (zoals Tom-Jan Meeus in zijn column vaststelde). Het CDA schuift op in de richting van 2010, het opscheppen van een buitengewoon aantal ministerzetels door een flink gereduceerde partij. Verhagen, Hillen, Knapen en andere katholieke waterdragers van de PVV.

Moet de PvdA überhaupt willen regeren? Als lid zich ik nee, tenzij heel bijzondere programmatische successen worden binnengehaald, en alleen in combinatie met Groen Links. Zonder die combinatie wordt een kleine partij in dit soort coalitie genaaid door Rutte, zonder enige twijfel. Persoonlijk zou ik sowieso nooit met Rutte willen regeren, en voor mij als PvdA lid is het antwoord dus ‘nee’, niet doen.

Wat voor regering moet er dan komen? Geen idee. Het is niet aan een kleine verliezende, of verlies consoliderende partij om een impasse te doorbreken die mede door de VVD wordt veroorzaakt. Ze zoeken het maar uit. Een minderheidskabinet met D66? Lijkt me lastig. Rutte zal steeds naar rechts buigen, Kaag steeds naar links. Kan nooit lang duren. D66 zal moeite hebben om zijn leden in toom te houden.

Rutte heeft geen moeite met een rechts minderheidskabinet, laten we zeggen VVD, CDA, JA21. De SGP zal veilige steun bieden, de PVV idem, Forum wat minder veilige. Een boerenzetel erbij. Zwak, maar rechts. De Telegraaf zou juichen.

En overigens ben ik van mening dat de Eerste Kamer moet worden afgeschaft.