De Republikeinen en hun ruggengraat

Die zucht van opluchting komt uit het Republikeinse kamp. De Republikeinse Partij heeft geen leiders met enig gevoel voor ethiek of zelfs maar voor de Amerikaanse grondwet. De compleet door het ijs gezakte Paul Ryan klaagde gisteren zelfs dat Comey het probleem was omdat hij niets had gezegd over Trumps poging het onderzoek tegen Flynn stop te zetten.  

Volgens de Washington Post was Ryan zelfs door een collega gewaarschuwd dat hij dacht de Trump door Poetin ‘gespeeld’ werd, dit een maand voor de nominatie van Trump. Ryan kapte die discussie af, en drukte iedereen op het hart dat er niets van naar buiten mocht komen.  “No leaks. . . . This is how we know we’re a real family here”, zou hij gezegd hebben. Dat is niet omdat hij teveel naar de Godfather heeft gekeken, dat is omdat de GOP een criminele organisatie is.

Je kon de lafhartige labbekakken horen kronkelen, gisteren. Ze durfden zelf niets en zwegen daarom. Iedereen weet nu hoe het ervoor staat met de GOP die deze man accepteerde, omhelsde en hoopte kunnen uitbuiten. Zie, een uit vele, de vernietigende column van Thomas Friedman in de NYT.

De zucht van opluchting is dat Ron Rosenstein, na drie weken meegezogen te zijn in de Trump dumps zijn ruggengraat ontdekte en Robert Mueller, ex FBI directeur, tot speciale onderzoeker benoemde van alle Rusland zaken. De opluchting is dat die Republikeinen nu de komende maanden kunnen verwijzen naar het onderzoek. Hoeven ze zelf niets meer te doen.

Wie dacht dat schoonzoon Kushner Trump in toom hield, is inmiddels ook uit de droom. Volgens de NYT was hij degene die Trump opjuinde om Comey te ontslaan en was hij ook in de minderheid die ’terug wilde vechten’ tegen de Mueller benoeming – wat dat ook mag betekenen.

Hopelijk worden nu alle artikelen over impeachment voorlopig even opgeborgen. Die hele discussie was nog lang niet aan de orde maar vooral tegenstanders van Trump, in hun naïviteit, denken dat ze zo van de man afkomen. Zonder na te denken over het vervolg: president Pence.

Mueller wordt door iedereen vertrouwd, inclusief de FBI zelf. Je kunt er ook op rekenen dat hij in zijn onderzoek andere dingen tegenkomt die ophef zullen veroorzaken, zo gaat dat met deze onderzoeken, maar de link met de Russen is erg genoeg. Nog afgezien van de foto, in het Oval Office, van die drie samenzweerders (geen Amerikaanse fotografen toegestaan) was Poetins aanbod om de transcriptie van Trump stupiditeit vrij te geven een draai aan het mes, om een anglicisme te gebruiken: als jullie democratie die woorden van jullie domme president niet kunnen bieden, dan willen wij dat best voor jullie doen!

Om Gerald Ford te parafraseren: onze lange nachtmerrie is pas net begonnen.