De psycho zet zijn poppetjes klaar voor 2020.

De psycho is druk bezig met het scheppen van nieuwe vijanden nadat Mueller uit het zicht is verdwenen. De nieuwe oude vijand zijn immigranten. Dat wordt ook het thema van zijn verkiezingscampagne. De muur, reken er maar op. (de keuze voor Obamacare, vorige maand, was een klein foutje).

Vorige week trok Trump de bijna afgeronde benoeming terug van Ronald Vitiello voor ICE, Immigration and Customs Enforcement, de club die sommige Democraten (niet het meest denkende soort) willen afschaffen.

Daar kwam gisteren overheen het onverwachte ontslag van Kirstjen Nielsen, het hoofd van Homeland Security. Dat Nielsen en Trump geen beste maatjes waren, wisten we al. Maar dag kwam vooral omdat Nielsen haar werk deed en Trump haar gebruikte als boksbal, degene aan wie hij de schuld kon geven van wat er maar op kwam in zijn kleine brein. Homeland, by the way, is na Veteranen en het Pentagon, de grootste bureaucratie van de VS, helemaal uit het niets gecreëerd door kleine Bush, ook al zo’n Republikeinse wonderpresident.

Wat beide ontslagen verbindt is ‘a tougher direction’ op immigratie die Trump zou willen inslaan. Nou ja, niet Trump, het is zijn kwade genius Stephen Miller, de man achter de shut down, de scheiding van families en andere succesnummers van deze president.

Het is allemaal een aanloop naar 2020. Trump intuïtie vertelt hem dat de hogere aantallen mensen die aan de grens opduiken (deels een gevolg van zijn beleid – mensen proberen de grens te bereiken voordat hij die sluit) wel degelijk bewijs vormen voor zijn stelling dat er een noodsituatie is. Hij kon daarvoor wel eens een gehoor vinden, in elk geval bij zijn vaste achterban maar ik sluit niet uit dat ook minder aan hem geklonken kiezers ervoor vallen.

Geen tranen voor mevrouw Nielsen. Ze wist wat ze deed. Er staan blijkbaar voldoende gegadigden te trappelen om haar baan over te nemen (Kris Kobach, de man die namens de psycho moest aantonen dat er drie miljoen illegale stemmen waren uitgebracht in 2016 en daar spectaculair in faalde, en vervolgens gelukkig de strijd om het gouverneurschap van Kansas verloor, staat op het lijstje). Nielsen is de zoveelste functionaris die met aanzienlijke schade haar relatie met Trump verlaat. De enige die haar ontslag zelf regelde blijft Nikki Haley.