De pirouettes van de psycho

De psycho gelooft niet dat Rusland zich met de verkiezingen van 2016 heeft bemoeid, wat zijn eigen inlichteningendiensten daar ook van mogen zeggen. Hij weet het niet, zei hij in de afgleidende democratie Polen waar hij het Westen bedreigd zag. Ik ook, maar het was een andere dreiging.

Terug naar Rusland. Trump gelooft niet dat Rusland actief was in de verkiezingen maar heeft Poetin daar indringend over onderhouden. Zegt zijn machteloze minister van Buitenlandse Zaken. Knap werk: geloven dat iets niet gebeurd is en dan er indringende vragen over stellen aan de degene die het gedaan zou hebben. En vervolgens diens ontkenning accepteren. Het is het soort van strategische spel waar Derk Jan Eppink van geniet.

Er werd veel te veel gemaakt van die eerste ontmoeting met de autoritaire leider die hij bewondert. Het was ook niet de eerste ontmoeting, echt, als je tenminste Trumps opschepperij ergens vroeg in de campagne gelooft. Maar ja, niemand gelooft ook maar iets van wat de man zegt. 

Gillian Tett van de FT constateert een interessant fenomeen. Ze is niet de eerste of de enige maar het is goed om vast te stellen dat zo’n psychopaat als president, met de meningen en gedragingen van Trump, goed is voor de oppositie. De staten zijn druk bezig met milieubeleid. Nooit was er een betere plug voor Parijs dan de verwerping ervan door de psycho. Veel Amerikanen die er weinig aandacht aan besteedden, weten nu wat het is. Idem vrouwonvriendelijk of gewoon, schaamteloos onbeschaamd gedrag. Obamacare was nooit zo geliefd als toen de wrede Republikeinen het wilden afschaffen.

Het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan laat Amerika aan de kant staan. De psyche zal het nooit zeggen omdat hij het niet begrijpt, maar het Trans Pacific Treaty dat hij opzij zette, was de beste deal die Amerika ooit heeft afgeslagen. Wat een dealmaker!

Er is een precedent voor de ontwikkeling die Tett beschrijft. De anti-abortus beweging kwam pas op gang nadat het Supreme Court in 1973, in Roe v. Wade, het recht van de vrouw neerlegde om over eigen lichaam te mogen beschikken.

Het is niet dat de psycho geen schade aan kan richten. Dat doet hij dagelijks. Maar als iemand ooit een goede argumentatie gaf voor een serieuze, actieve overheid dan was het Trump wel. Aan de rest van Amerika de opdracht om een goed verhaal te maken dat hem aftroeft – helaas zijn we zover nog niet.