De openingsschoten in de protectionisme oorlog

De handelsoorlog die Trump in de campagne aankondigde, stond tot nu toe op een laag pitje. Nu heeft de regering hogere tarieven aangekondigd voor geïmporteerde zonnepanelen en wasmachines.

De aandelen Whirlpool (niet een merk dat ik in de VS zou kopen, maar dat terzijde) stegen meteen en het bedrijf was slim genoeg om te verkondigen dat het 200 extra werknemers zal aannemen. Je hoort Trump al kraaien. Opnieuw: ik sluit niet uit dat hij hier goede sier mee maakt, ook als is het economisch onverstandig.

Staal is het volgende product dat op de rol staat. Dat is meer herkenbaar, ook kleine Bush had importheffingen om oneerlijke concurrentie, of wat daarvoor doorgaat, te bestrijden. Indertijd trok de regering Bush die maatregelen terug onder druk van de World Trade Organization (WTO), een organisatie die Trump actief ondermijnt.

Het resultaat is hogere prijzen voor Amerikaanse consumenten. Protectionisme en America First is Trump handelsmerk (wink, wink), in hoeverre het zal leiden tot een complete handelsoorlog is nog onduidelijk. Ik ben benieuwd waar hij in Davos tegenaan zal lopen – niet dat het veel uitmaakt, weerstand maakt de psycho des te gemotiveerder om zijn eigen weg te gaan. Hij zoekt de weerstand op.