De op één na meest corrupte Republikein vertrekt.

Het is altijd verrassend – of misschien juist niet – hoe Republikeinen in hun afkeer van overheid de macht die ze krijgen misbruiken.

Scott Pruitt, de baas van het milieubureau, was, na Trump, de meest corrupte functionaris. Goeie vent, vond Trump, die met ethische dilemma’s geen problemen heeft.

De minister van gezondheidzorg verdween al wegens peperdure vliegreizen. Pruitt volgt nu. Het wachten is tot minister van Binnenlandse Zaken Zinke vastloopt in zijn kleine corruptie en krabbelaar op Housing, Ben Carson, die niet alleen gecorrumpeerd maar ook incompetent is, verdwijnen.

Pruitts verdwijnen heeft alles te maken met de verkiezingen in november. Zag er wel erg slecht uit. Zijn opvolger is een lobbyist voor de kolenindustrie. Het beleid blijft dus hetzelfde en de ondermijning van milieuwetgeving en het milieubureau gaan overminderd door.

Het grootste machtsmisbruik (naast de diefstal uit de overheidskas van 1,5 miljard aan belastingverlagingen) is de weigering van constitutioneel purist Mitch McConnell om de grondwet te volgen toen president Obama een rechter voordroeg voor het Supreme Court.