De onttakeling van een fenomeen: de Trump pudding zakt in elkaar

De keizer heeft geen kleren, dat is wat de afgelopen weken lieten zien. Trump heeft een enorme gok genomen en laten zien dat hij afgetroefd kan worden, kan verliezen, domme beslissingen neemt en, voor zijn laffe Republikeinse partijgenoten, dat hij gedwarsboomd kan worden.

De artikelen over zijn kwetsbaarheid in de verkiezingen van 2020 buitelen over elkaar heen. Uitdagers in de voorrondes krijgen ineens wat geloofwaardigheid.

Het kan allemaal snel gaan nu. Mueller kan een doodsklap uitdelen.

Grosso modo zie ik vijf mogelijkheden hoe dit gaat aflopen:

  1. Trump moet aftreden wegens Mueller, Stone, whatever. Een impeachment of totale desintegratie – zie optie 2.
  2. Trump treedt af, misschien zo laat als diep in 2020. Hij geeft kwezel Pence het presidentschap met de afspraak dat hij niet vervolgd zal worden. Het Ford-Nixon scenario. Het zal Pence de kop kosten maar die heeft toch geen kans, onder welke omstandigheden dan ook. Hij is al lang tevreden met zijn onverdiende historische status als POTUS 46 en kan dan Trump gezelschap houden onder in de presidenten top 46.
  3. Trump is een ziek man, een psychopaat met een narcisme syndroom. Bovendien is hij in slechte gezondheid en leeft super ongezond. De tegenslag en de druk bezorgen hem een hartaanval. Iedereen haalt opgelucht adem, inclusief Melania.
  4. Trump gaat gewoon door, stelt zich kandidaat in 2020.
  5. Als 4 maar dan met een aantal andere Republikeinen die zichzelf een kans geven: John Kasich, Larry Hogan (gouverneur van Maryland). Onder omstandigheden ook Nikki Haley.

Ik weet niet welk scenario het meest waarschijnlijk is, maar ze zien er geen van alle goed uit. Ik heb nooit goed begrepen waarom mensen er zo zeker van zijn dat hij in 2020 zou worden herkozen – zijn steun is nooit boven de 40 procent gelovigen uitgekomen. Misschien is het een omgekeerde reactie op de zekerheid dat Hillary in 2016 niet kon verliezen. 

Voorspellen is altijd lastig, zeker in de toekomst. Maar ik durf wel te zeggen dat er op 20 januari 2021 iemand anders dan Donald Trump geïnaugureerd gaat worden.