Aangeschoten wild.

Sinds 6 november, sinds de verkiezingsnederlaag van zijn Republikeinse Partij, zit Donald Trump in een funk. De zaken gaan niet goed voor hem en hij weet het. Sinds vorige week is funk een te zwak woord. Niet goed gaan is een understatement. Depressie lijkt meer op zijn plaats. Crash and burn.

Zijn door hemzelf veelgeprezen gut feelings hebben hem in de steek gelaten of misschien moeten we zeggen dat zijn overmoed en arrogantie hun natuurlijke Waterloo hebben gevonden. Natuurlijk had Trump zich nooit moeten laten opjuinen door de rechtse roeptoeters tot een gevecht over de muur. Maar zeg dat maar eens tegen een zelfverklaard ‘stabiel genie’, die alles beter weet. Natuurlijk had zich moeten realiseren dat Speaker Nancy Pelosi een maatje te groot was. Zoals het satirisch programma Saturday Night Live het formuleerde: Trump denkt dat hij lastige vrouwen met 130.000 dollar kan afkopen. Na de aanklachten tegen Trump-loopjongen Roger Stone komt het Mueller-onderzoek akelig dicht in de buurt. Trumps ‘juridisch adviseur’ Rudolph Giuliani lijkt rijpt voor een dwangbuis.

Er lijkt nu definitief iets gebroken en dat iets is de schijnbare onaantastbaarheid van president Trump. Hij moest zijn nederlaag erkennen nadat de Republikeinse senatoren die tot dan toe keurig deden wat hun baas, Mitch McConnell, hun opdroeg. Het was de cumulatie van weken waarin Trump steeds bizarder overkwam, complete nonsens uitsloeg, en, pijnlijk voor iemand die leeft bij peilingen, zelfs zijn matige populariteit verder omlaag zag gaan. Dat is niet omdat de gepeilden niet voor een muur zouden zijn, of niet trouwe Republikeinen zouden zijn, maar simpelweg omdat ze Trump een incompetente klungel vinden. Dat zijn niet kiezers die je zomaar terugwint. Een nieuwe flirt met Kim Jung-Il is daarvoor zeker niet voldoende.

De essentiële kwaliteit van aangeschoten wild is dat het snelheid verliest, voort hobbelt en door mindere jagers van alle kanten wordt bedreigd. Als een dier gewond is, kreupel raakt, achterblijft, storten de hyena’s zich erop. Dat gaan we nu zien. Was er tot nu toe steeds het idee dat Republikeinen het zouden aandurven om in 2020 Trump uit te dagen, dat wordt nu ineens een niet zo heel ondenkbaar perspectief. De gouverneur van Maryland, Larry Hogan, krijgt ineens aandacht. Iedereen lijkt zich te herinneren dat John Kasich, de inmiddels oud-gouverneur van Ohio, al in 2016 de enige echte tegenstander was van Trump. In de coulissen houdt Nikki Haley zich op.