De onpopulariteit van de psycho daalt .. iets

Het was onvermijdelijk en geen reden voor wanhoop. De opiniecijfers over Trump gaan weer wat omhoog van de mid dertig waarin hij verkeerde. 

Nog afgezien van de normale ups and downs zonder reden was dit te verwachten. Charlottesville zinkt weer weg in de geheugens van kiezers die sowieso al bereid waren om op de psycho te stemmen. De schijn van enige orde nu Bannon eruit gewerkt is, doet hen hopen dat er toch iemand zit die het presidentschap waardig is.

Dat is niet zo. Dit presidentschap is niet meer te redden al zullen Republikeinen als ze ook maar een beetje stijging in de peilingen zien hun best doen om weer bij Trump aan te klampen. Doen ze altijd. 

Hebben ze principes? Nee, kijk naar de zoveelste revival van Obamacare. Twee maanden geleden was John McCain ineens een held en nu dreigt hij voor een nog slechter voorstel te stemmen. 

Er zijn mensen (echt!) die Trumps speech voor de VN precies vonden wat nodig was. Een nationalist die Amerika verdedigt. Het is een stroming die breder leeft dan je zou willen.

De Democraten hebben als eerste taak om de mid terms, waarin ze meestal slechter draaien dan Republikeinen omdat die gemotiveerder zijn om te komen stemmen, tot een succes te maken. Een succes betekent op zijn minst de Senaatszetels behouden, dat is met 25 van de 33 zetels in het spel al moeilijk genoeg. Een succes betekent tien a vijftien zetels terugpakken in het Huis om in 2020 een meerderheid te kunnen halen.

Succes betekent bovenal het winnen van gouverneursposten, cruciaal voor de herindelingen na de census van 2020 en de enige echte bron van kandidaten voor top posities.