De nieuwe constitutionele orde in de VS. Dictatuur van McConnell.

Mitch McConnell is de schuldige. Hij stelde zich ten doel Barack Obama te doen mislukken, hij dwarsboomde alle juridische benoemingen tijdens diens presidentschap waardoor de Democraten verleid werden de 60 stemmen regel in de senaat te laten vallen (behalve voor Supreme Court). 

McConnell weigerde zijn grondwettelijke plicht te doen toen Obama rechter Garland voorstelde. De man werd niet eens gehoord. De zetel werd opengehouden om deel te worden van de verkiezingsstrijd – een succesvolle strategie. Hij liet de 60 regel ook vallen voor Supreme Court rechters om de extreem conservatieve rechter Gorsuch benoemd te krijgen in de zetel die hij had opengehouden.

McConnell was de stuwende kracht achter het erdoor jassen van juridische benoemingen tijdens Trumps eerste twee jaar. Hij zorgde ervoor de Brett Kavanaugh, een ‘activist in robes’ werd voorgedragen en benoemd (Trump is te onkundig om te weten wat hij doet, al kan hij er goed campagne voor voeren).

Het resultaat is niet alleen dat het Supreme Court een visie op de samenleving weerspiegelt die maar door een minderheid van de Amerikanen gedeeld wordt, maar ook de politisering van het enige orgaan in de Amerikaanse grondwettelijke orde dat een afgewogen, niet partijdig oordeel zou moeten vellen. Of dat altijd gebeurt, valt te betwisten maar met Gorsuch en Kavanaugh zijn nieuwe diepten bereikt.

Het betekent in de praktijk dat rechters voor het Supreme Court alleen succesvol kunnen worden voorgedragen in een Senaat die van dezelfde partij is. En als dat het geval is, zullen partijgebonden lui worden voorgedragen.

Er wordt vandaag een drempel overschreden. Niet naar een nieuwe tijd want dit proces is al jaren bezig. Vandaag wordt de definitieve drempel overschreden: er is geen terugkeer meer mogelijk.

De gedachte dat Mitch McConnell en zijn partij van Trump-volgers de psycho president zullen tegenhouden als hij over de schreef gaat, is een illusie. Er is geen separation of powers meer. In het Supreme Court zit nu iemand die als het erop aankomt Trump altijd zal redden – want Trump heeft hem gered. In de senaat zit een meerderheid die Trump zijn zin zal geven. Alleen het Huis resteert en reken maar dat de Republikeinen het leven voor de Democraten in die meerderheid niet alleen moeilijk zullen maken maar ook verdacht.

Er is iets definitiefs verloren gegaan, deze weken. Geen Amerikaanse burger, Republikein of Democraat, kan nog de illusie hebben dat er een Supreme Court is die de natie zal redden als het erop aankomt.