De Mexico abortus regels

Gepubliceerd in de Standaard, donderdag 26 januari

Afgelopen dinsdag voerde president Trump opnieuw de Mexico-regel in. Dat ging niet over ‘de muur’ maar over een ander belangrijk onderwerp voor zijn achterban: abortus. De Mexico-regel, daar in 1984 afgekondigd door Ronald Reagan, verbiedt Amerikaanse hulp voor instellingen die gezondheidszorg bevorderen indien die instellingen ook maar ergens in hun praktijk abortus opperen. Republikeinen zijn dol op deze regel, Democraten schaffen hem altijd meteen weer af.

Trump deed er nog een schepje bovenop. Vanaf nu zijn fondsen bevroren voor non-governmental organizations (ngo’s) in arme landen als die organisaties voorstander zijn van het recht op abortus in die landen, met andere woorden, hetzelfde recht vragen dat Amerikanen thuis ook hebben, nog wel, althans.

Dit is beleid dat conservatieven in Amerika opvreten. Trump won er de verkiezingen mee: hoop op een conservatief Supreme Court dat het recht op abortus terugdraait was de enige reden dat evangelische christenen op de schuinsmarcheerder uit New York stemden. Zonder hen had Trump niet gewonnen, hij stelt hen niet teleur.

Amerika is een bizar land. Seks doordrenkt de samenleving en is tegelijkertijd taboe. Amerika heeft hogere aantallen ongewenste zwangerschappen en hogere aantallen abortussen dan andere westerse landen. De gemeenschappelijke deler in deze cijfers is de infantiele omgang van Amerika met seks. Je zou denken dat anti-abortus activisten hoge prioriteit zouden geven aan het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Geen zwangerschap, geen abortus. Landen met een ruime beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen én een liberale abortuswetgeving hebben lage aantallen abortussen.

Maar daar gaat het nooit over. Conservatief Amerika vindt het ongepast om over seks te praten, ouders denken dat erover praten hun kinderen op een idee brengt. Het gevolg is onwetendheid en een hoog aantal tienerzwangerschappen. De kinderen van Sarah Palin illustreren het. Niets helpt beter om zwangerschappen te voorkomen dan voorbehoedsmiddelen. Dat is precies wat het door Republikeinen verafschuwd Planned Parenthood met gezondheidszorg voor vrouwen beoogt. Maak ze gemakkelijk verkrijgbaar, zou je zeggen.

Dat deed Obamacare door de kosten van diverse effectieve middelen in het basispakket op te nemen. Het werd bestreden door de conservatieven, onder aanvoering van de Amerikaanse bisschoppen. Tot aan het Supreme Court en met succes. Een onderneming die geloof in zijn bedrijfsvoering claimt, kan deze voorziening nu weigeren voor zijn werknemers en in de Republikeinse vervanging van Obamacare zal het zeker niet zitten.

Het herstel van die Mexico-regel is slechts een gebaar. Maar het is ook het openingsschot in de Republikeinse oorlog tegen het recht van de vrouw om zelf over abortus te beslissen. Volgende week zal president Trump een nieuwe rechter voor het Supreme Court voordragen, een eerste stap om dat recht af te nemen. We zullen veel horen over de ‘heiligheid van leven’, maar over manieren om ongewenste zwangerschappen te voorkomen zal het zeker niet gaan. Daar praat je niet over.

Zowel in Nederland als in België hebben ministers al aangekondigd dat ze een deel van de gevolgen van Trumps domme beleid (voor Aids, voorbehoedsmiddelen, algemene gezondheidszorg voor vrouwen) zullen ondervangen.