De leugens van Fox

De ironie is pijnlijk en plesant om gade te slaan. Fox roeptoeters en Trump activisten zoals Tucker Carlson, Sean Hannity en Laura Ingraham moeten met de billen bloot. Ze geloofden niets van de leugens van Trumps en vonden diens vertegenwoordigers, de deplorabele Giuliani voorop, idioten en ongeloofwaardig. Never mind dat ze die mensen bleven ontvangen en Trumps verkiezingsleugens bleven promoten.

Waarom weten we dat ze in privé en onder elkaar de draak staken met de Trumpies? Omdat Fox een proces aan zijn broek kreeg wegens het besmeuren van het bedrijf dat de verkiezingscomputers leverde in diverse staten, Dominion. In de procesgang moet Dominion laten zien dat Fox opzettelijk valse informatie verspreidde. Om dat te kunnen doen heeft het bedrijf de email en interne communicatie van de betrokkenen opgevraagd, inclusief die van opperbaas Rupert Murdoch. ‘Really crazy stuff’, zei Murdoch over Trumps leugens.

The New York Times heeft geholpen om toegang te krijgen tot die informatie. Nu blijkt hun kwade trouw.

We weten al dat Fox op de verkiezingsavond Trump ziedend maakte door – terecht – Arizona voor Biden uit te roepen. Fox is niet slecht op dit terrein. In 2012 werd Karl Rove tot sputterende kleuterpraat veroordeeld toen hij weigerde op Fox om de gegevens van Fox te erkennen. Hij moest uiteindelijk door de pomp.

Hoe de zaak moet Dominion ook uitvalt – het is moeilijk om kwade opzet te bewijzen maar met deze informatie moet dat toch iets eenvoudiger zijn – Fox staat lelijk in zijn hemd. Het station verloor kijkers toen het wat minder meegaand was in januari 2021 en keerde fluks om. Tucker Carlson is niet in staat om een betrouwbare uitspraak te doen en Laura Ingraham – tja, materiaal voor psychiaters.

Helaas zal het weinig meer veranderen aan de al aangerichte schade. Fox maar vooral de Republikeinen die geen weerwoord boden zijn verantwoordelijk voor de ondermijning van de democratie die maakt dat een meerderheid van de Republikeinse kiezers nog steeds gelooft dat de verkiezingen gestolen zijn. Hopelijk levert het Murdoch en zijn bende een stevige schade op. Want uiteindelijk, zo blijkt, gaat het hen enkel om de poen, zoals Michelle Goldberg in een mooie column duidelijk maakt.

Meer details over de zaak, vaak tenenkrommend of misschien lachwekkend stupide maar niettemin levensgevaarlijk voor de staat van de Amerikaanse samenleving.