De gebrekkige voorbereiding van de psycho en zijn acolieten op slecht nieuws uit het Mueller kamp.

Ik weet ook niet waarmee Mueller uiteindelijk gaat komen. Trump evenmin maar hij weet tenminste waar de problemen zitten als hij de potentiële pijnpunten niet heeft weggedrukt uit zijn toch benauwde bewustzijn. Anders gezegd: de boef weet heel goed wat hij fout gedaan heeft en dus ook wat hij heeft moeten verbergen. En dus weet hij ook wat naar buiten kan komen.

Zijn tweets zijn voorspelbaar: iedere nieuwe aanklacht of achtergrondmemo van Mueller levert een bewijs op dat de president nergens bij betrokken is. Het is moeilijk vast te stellen of Trump dat werkelijk gelooft of dat hij zijn vaste strategie toepast om zijn achterban te vertellen wat ze moeten denken. Tot nu kon hij er steeds op rekenen dat zijn leugens, op welk terrein dan ook, door een kritiekloze achterban en een ruggengraatloze partij, zonder mitsen of maren werd geaccepteerd.

Dat de senaat, ook de Republikeinen en zelfs hielenlikkers als Lyndsey Graham, Trump en zijn neo-oorloghitsers Pompeo en Bolton afvielen in hun analyse van de betrokkenheid van Trumps grote vriend Mohammad bin Salman bij de moord op Khashoggi is in die context toch wel onthullend. Gecombineerd met alle deprimerende ervaringen sinds 9 november zal het Trump voer tot overdenken geven – als hij in staat is tot enige reflectie.

Een van de problemen die een nieuwe chefstaf zal moeten voorzien is dat het Mueller rapport zodanig van aard is dat de leugens van Trump zonneklaar worden onthuld. Hoe meer Trump liegt en duikt, hoe groter de mogelijke discrepantie met Muellers rapport kan worden. Of die hondentrouwe achterban dan nog blijft geloven, is maar zeer de vraag.

Een denkend politicus zou zich voorbereiden op slecht nieuws en alvast de toon zetten om straks te kunnen zeggen: niets nieuws in dat Mueller rapport, we hebben het allang erkend/toegegeven/gerechtvaardigd. Niets werkt beter voor een politicus onder vuur dan de underdog uithangen en dan straks triomfantelijk een overwinning verklaren waar er enkel sprake was van een gelijkspel of minder.

Trump kan dat niet. Hij moet in alles de grootste, de beste, de dikste, de slimste, het meest stabiele genie zijn. Het vooruitzicht om straks ook te boek te staan als de grootste leugenaar en de meest flagrante dief van het presidentschap moet op hem zo onwaarschijnlijk overkomen dat hij er gewoon van uitgaat dat het niet gaat gebeuren. Vergelijk het maar met Trumps liefde voor Kim en het idee dat hij iets heeft opgelost.

Mueller is al zover gevorderd dat hij Trump onaangename Kerstdagen zal bezorgen. Voor de rest van de wereld is het vooruitzicht van een waarlijk desastreus rapport hoopvol te noemen. Maar laten we niet dezelfde fout maken als Trump en de huid verkopen voordat de beer geschoten is.