De foute beslissing over Kavanaugh is politiek – voor de Democraten – de beste.

Ik heb zeer gemengde gevoelens over hoe ik het verhaal met Brett Kavanaugh zou willen zien aflopen.

Mijn overtuiging, en nu ook die van pak weg 1000 juristen, verspreid over de VS, is dat de man zoveel partijdigheid en zo weinig beheersing heeft laten zien dat hij niet geschikt is als rechter. Vergeet – als u kunt – even de aanranding. Alles wat we verder te weten zijn gekomen maar vooral ook zijn gedrag vorige week donderdag wijst op ongeschiktheid.

Zo gezien zou het ideaal zijn als de man zich terugtrok.

Als ik dat toch niet als de ideale uitkomst zie, dan heeft dat, helaas in dit vervelende klimaat, politieke redenen. Liever zie ik dat de Republikeinen, geleid door de superpolariserende Mitch McConnel, die weet wat hij doet, en een president die dat niet weet, Kavanaugh in het Supreme Court zetten. Daar zal hij een beschamende toevoeging blijken maar dat zal nog wel even duren voordat het voldoende momentum heeft om hem letterlijk onmogelijk te maken.

Een benoeming van Kavanaugh zou de Republikeinen te kijk zetten (ze zouden het zelf als een overwinning vieren, maar ergens achter in hun hoofd zit een spoor van twijfel of dit wel de juiste benoeming was – ze praten daar snel overheen). Het zou het Supreme Court met een open zetel weghalen uit de verkiezingsstrijd. Tegelijk zou het de Democratische kiezers energie geven.

Zover is het gekomen met de VS. Je hoopt dat de haatzaaiers en obstructiepartij de foute beslissing neemt zodat je die tegen hen kunt gebruiken.