De erfenis van Obama

President Obama jast er nog een grote hoeveelheid maatregelen door in zijn laatste dagen. Ze zijn belangrijk, ook al kan Trump ze allemaal terugdraaien.

Het belang is symbolisch: iedere keer dat Trump een maatregel terugdraait die honderdduizenden, soms miljoenen Amerikanen aangaat, onderstreept hij wat voor president hij is. 

Dit soort last minute acties zijn heel gebruikelijk. President John Adams (1797-1801) zadelde zijn opvolgers Jefferson op met een reeks ‘midnight judges’. Ook andere presidenten probeerden aan het einde nog wat.

Waar Obama verschilt met zijn voorgangers is zijn opvolger. Trump is zo omstreden, nu al, of beter gezegd, nog steeds, dat het de moeite loont hem vast te pinnen. De meerderheid in Amerika is compleet out of step met president en Congres. Ja, ik weet wel dat de verkiezingen die uitslag niet weerspiegelden, maar dat doet niets af aan de vaststelling van dat feit.

Het is de agenda waarop de Democraten zullen moeten gaan bouwen. Daarmee doet Obama iets dat hij de afgelopen acht jaar heeft nagelaten: de Democratische Partij opbouwen tot een een effectief vehikel voor een progressieve agenda.