De economische oorlog tegen Iran wordt militair gemaakt – Bolton wil het succes van Irak herhalen.

Het neoconservatieve plan voor het Midden Oosten was altijd om Irak te veroveren, te ‘democratiseren’, en daarna Iran aan te vallen. John Bolton was een van de cheerleaders.

Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat iemand met een dergelijk patroon van falen een tweede kans krijgt, maar onder Trump is alles mogelijk. Het kostte Nethanyahu en de acolieten rondom Trump weinig moeite om hem de Iran deal te laten opzeggen. Obama had die gesloten en alles wat Obama had gedaan was slecht. Bovendien waren Trumps vrienden in Israël en in de moorddadige kliek die Saoedi Arabië runt, voor druk op Iran.

De economische oorlog tegen Iran is al bijna twee jaar bezig en schijnt desastreuze gevolgen te hebben voor de burgers van het land, inclusief het risico dat gematigde hervormers door de hard liners worden ondermijnd. 

Nu mag Bolton zijn karwei van 2003 afmaken. Hij heeft de Amerikaanse vloot op scherp gezet, zogenaamd vanwege een niet gespecificeerde dreiging door Iran. 

Het is beangstigend dat een fluim als Bolton die macht heeft – ik geloof niet dat de in Florida tweetende Trump er zelfstandig ideeën over heeft, behalve dat Iran slecht is, slecht, heel slecht.

Hier worden voorbereiding getroffen voor een oorlog tegen Iran die het Amerikaanse volk niet wil – dat wil zo ver mogelijk van het Midden Oosten weg blijven. Maar als er militaire confrontaties plaatsvinden zul je zien dat de ruggegraatloze Republikeinen keurig in de pas zullen lopen met hun psycho president.

Trump heeft geluk gehad dat hij nog niet geconfronteerd is met een buitenlandse crisis – afgezien van de wedstrijd verpissen met kleine Kim. Hier wordt een crisis gemaakt.