De beterweter over beterweters

Ach ja, die Martin Sommer, wekelijks in de krant zonder mening Je kunt hem negeren of je kunt je aan hem ergeren. Ik doe liever het laatste. Een beterweter die de beterweters, vooral die van vermeend links de oren wast.

In zijn laatste stukkie weer wat bloopers. Nee, Trump wordt niet gehaat vanwege zijn uitbundige levensstijl. Sommer begrijpt het niet. Op Trump wordt neergekeken vanwege zijn slechte smaak, zijn horkerigheid, zijn onechtheid en, niet in het minst, om zijn destructieve politieke optreden. Hij wordt gehaat omdat hij een land dat toch al uit elkaar valt uit elkaar jaagt.

Verderop denkt Sommer te weten (hij houdt een slag om de arm) dat Trump presidentskandidaat werd omdat hij door Obama voor schut werd gezet in een open forum dat jaarlijks door de Washingtonse pers wordt georganiseerd om elkaar op een scherpe en ad remme manier te porren. Obama kon dat goed, Trump zou het niet kunnen.

Die specifieke aflevering zette Obama Trump in de zeik, jazeker, omdat Trump de racistische onzin verspreidde dat Obama niet in Amerika was geboren.Op een goedmoedige manier maakte Obama grappen over iets wat dodelijk serieus was. De psycho zat erbij alsof hij een afstraffing kreeg en dat was ook zo.

Was Trump pissig? Zeker. Was hij jaloers op Obama? Nou en of. Is het misschien de reden dat hij niets tot stand kan brengen behalve het opruimen van wat Obama tot stand bracht? Zou zomaar kunnen, maar daar moet de psychiater over oordelen. Trump komt niet naar de journalistenbijeenkomsten.

Trump speelt al jaren met het idee mee te gaan doen aan verkiezingen. Eerst gouverneursverkiezingen in New York, maar altijd op de achtergrond presidentsverkiezingen. Het is de ultieme prooi van de narcist: de machtigste man van de wereld zijn. Hij heeft het bereikt. Hij heeft de door Sommer verafschuwde gutmenschen a la Hillary Clinton afgestraft. Hij had Obama daarvoor niet nodig. Misschien gaf Obama een zetje, maar niet omdat die Trump beledigde zoals Clinton dat deed met de gewone blanke kiezer, maar omdat hij zich realiseerde en daarna door Banon liet overtuigen dat racisme de weg naar het Witte Huis opende.

Heeft Trump onderkend hoe slecht het gaat met Amerika? Ben je mal. Hij heeft geen idee.

Sommer zou er goed aan doen het boek over Banon te lezen, Devil’s Bargain, over de wereld die Trump aan de macht bracht. Empathie met de bedrogen kiezer is geen deel van zijn arsenaal.