De andere pandemie, die van schaamteloosheid

De epidemie van onbeschaafdheid, onder de noemer ‘grensoverschrijdend gedrag’, gaat langer duren dan de corona pandemie. Er is ook geen vaccin tegen, en een mondkapje helpt niet. Gebrek aan elementaire beschaving is een maatschappijbrede ziekte, daar gaat mevrouw Hamers niets aan veranderen, vrees ik.

Persoonlijk ben ik vooral teleurgesteld in de affaire van PvdA Kamerlid Gijs van Dijk – ik schreef eerst dat ik in hem teleurgesteld ben, maar dat is het niet. I couldn’t care less. Het is een teleurstelling voor ons PvdA kiezers. Dit verdient de partij niet, we hebben het al moeilijk genoeg. Dat het de Mol syndicaat en de Ajax arrogantie klop krijgen zit me minder dwars. Die voetbalwereld is toch al niet in orde. Vol met racisme en homofobie.

Ik ben niet de enige maar laat ik het nog eens vaststellen: wat bezielt deze mannen? Hebben ze geen moreel kompas? Schamen ze zich pas, zoals die drol van een Overmars, als het uitkomt? Denken ze nooit na? Nou ja, van Ali B kan ik me dat voorstellen, denken is misschien te hoog gegrepen, hoewel die Molletjes in vele varianten ook weinig te bieden hebben. Seksverslaving is het excuus nu, een ziekte, implicerend dat je er niets aan kunt doen. BS.

Ook opmerkelijk vind ik dat in al deze gevallen (en de honderden eerder, en de honderden volgend jaar) er sprake is van herhaling. Het is niet alsof er iets gebeurt dat niemand had voorzien, of zelfs waar niemand wat vanaf wist. Edwin van der Sar mag roepen dat hij pas eind vorige week, toen de NRC dichtbij kwam, er iets van hoorde maar hoe doof en blind moet je zijn om een foute cultuur om je heen niet op te merken? Ik geloof hem niet. Van Dijk en die de Mol aangetrouwde waren veelplegers, al eerder gewaarschuwd (net als die wethouder van de SP bij ons in Amsterdam), maar nooit pakte de leiding door. Zoals aartsbisschop Simonis zei over het misbruik in zijn club klinkt het hier collectief: ‘wir haben es nicht gewusst’.

Mijn favoriete morele zondaar, Billy Clinton, die zijn presidentschap vergooide voor orale seks in de pantry, stond wijd en zijd bekend als flierefluiter. Zijn ega, Hillary, deed net alsof ze geschokt was, maar ook zij wist donders goed dat hier sprake was van een patroon. Hoe slecht zitten organisaties in elkaar waar signalen niet worden afgegeven, niet worden opgepikt of, zoals in het geval Billy, worden genegeerd? Of waar de kiezers, zoals in het geval Billy en de psycho in Florida, zichzelf laten bedriegen?

Ook zonder mediatraining roept de omgeving van de zondaars nu dat we vooral moeten denken aan de slachtoffers. Ik denk dat ze iedere ochtend naar dat briefje onder de spiegel kijken: ‘eerst de slachtoffers noemen’. Pas dan mag je het ‘persoonlijk drama’ van die lul van een Overmars aanstippen.

Je kunt ook te ver de andere kant opgaan, als media. Ploumen van de PvdA werd gevraagd of dit gevolgen zou hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Slachtoffers eerst, zei Ploumen. Maar ik vond het ook een stijlloze vraag. Ze had tegen die media uit moeten varen: hoe durf je me die vraag te stellen op dit moment? Denk je nou echt dat ik daar nu mee bezig ben? Je moest je schamen.

Even bij de PvdA blijvend. Die Van Dijk zou een talent zijn, voor de toekomst, een laatste link met de vakbond. Ik weet niet of dit zo was, maar de fractie is al dun. Oud-kamervoorzitter Karib had er nooit op gerekend dat ze gewoon kamerlid zou zijn en je hoort dan ook niets van haar. Met negen man/vrouw en een fractievoorzitter, Ploumen, die niet direct leiderschap uitstraalt, is het toch al hard te halen. Nu nog een nieuwkomer erbij maakt het er niet beter op.

En ja, ik mag hopen dat het geen invloed heeft op de gemeenteraadsverkiezingen. In elk geval hier in Amsterdam. We hebben een wethouder Marjolein Moorman die in elke vezel de klassieke sociaal democratische waarden vertegenwoordigt en daar de afgelopen vier jaar ook serieus werk van heeft gemaakt. Ze verdient daarvoor beloond te worden. Overigens is hier niet het probleem dat Van Dijk kiezers wegjaagt, helaas trekt een sympathiek clubje als Volt juist kiezers weg die Moorman en mijn PvdA verdienen.