De aandachtzoeker probeert het nog maar eens

Vooruit dan maar, nog een keer Trump. Geleidelijk aan blijkt de corrumpering van het systeem door de 45ste president dieper en ernstiger dan we zelfs nog konden denken. Niet alleen de grote leugen van de gestolen landslide, de telefoontjes om officials in Georgia en elders onder druk te zetten, het aanzetten tot een aanval op het Capitool, de brede ondermijning van vertrouwen in verkiezingen, en nu nieuws over een tweederangs official in het ministerie van Justitie, Jeffrey Clark, die bereid was het vuile werk van Trump op te knappen.

Clark plotte, samen met Trump en zijn trawanten, om het ministerie van Justitie te laten interveniëren in de verkiezingen in swing states op allerlei manieren, bedoeld om Trump alsnog te laten winnen. Trump zou dan acting minister Rosen ontslaan, Clark op diens stoel zetten. Alleen een collectieve actie van de top van Justitie, die liet weten allemaal te zullen aftreden als dit scenario zou worden uitgevoerd, weerhield de crimineel in het Witte Huis om dit door te zetten. Het is geen deel van het impeachment proces maar zou het moeten zijn. Geen afgevaardigde die zich democratisch noemt (kleine d) zou dit mogen accepteren. Behoorlijk wat Republikeinen zullen dat wel doen.

Trump is aan het klungelen. Om aandacht te houden riep hij mogelijk een derde partij op te zullen richten (het is goed te herinneren dat hij de vraag daarover al kreeg tijdens de debatten voor de Republikeinse nominatie in 2016 – de partij vertrouwde hem niet). Het is typisch Trump: totale bullshit, dom en incoherent.

Trump en zijn bende zijn niet capabel om een nieuwe partij op te zetten. Het vergt energie, programma’s en organisatorisch vermogen, zaken die de oude golfer niet voorradig heeft. Een progamma heeft de man niet en hij heeft niet de intellectuele kracht (en de think tank achterban) om iets in te vullen. Organisatie, tja, dat is niet zijn forte.

Het was ook licht lachwekkend. Trump kondigde aan niet getrouwen te zullen gaan lastig vallen met Trump-kandidaten bij voorverkiezingen. Dat zou de partij verder naar rechts trekken, de kans op verlies in 2022 vergroten. Het is een risico voor de McConnell types. Maar ja, als de psychopaat een derde partij begint dan doet dat er allemaal niet meer toe want dan moet hij eigen kandidaten neerzetten.

Kortom, een ballon die al leeg was voordat Trump hem kon oplaten.