Comeback Lazarus.

De grootste wederopstanding sinds Lazarus, of misschien sinds Bill Clinton in 1992 zichzelf de ´comeback kid´ noemde: Joe Biden heeft eindelijk een voorverkiezing gewonnen. Ik had het opnieuw bij het verkeerde einde. De oude man sukkelt niet het ravijn in maar heeft in elk geval een goede kans om na Super Tuesday de enige uitdager van Sanders te zijn. Ik weet niet wat ik daarvan moet vinden. Biden is fantasieloos en nog meer dan bij hartpatient Sanders zal beslissend moeten zijn wie vicepresident wordt en het overneemt als de bejaarde de geest laat.

Maar goed, Biden als uitdager van Trump zal tot de nodige wankele momenten leiden. Sanders zou Trump flink aanpakken en de psycho zou er weinig weerwoord tegen hebben (socialisme: VERY‌ BAD). Ik vrees bij Biden voor de eindeloze Hunter/Oekraine verhalen. Tot nu toe is Biden daar niet erg goed mee omgegaan.

Enfin, we zijn er nog niet. Super Tuesday wordt spannend. Niet voor Buttigieg en Klobuchar, die kunnen hun zaakjes inpakken na dinsdag. De vraag is of Biden zijn momentum van SC kan doorzetten en of niet al te veel mensen per post gestemd hebben (mijn vrouw heeft dagen geleden al op Warren gestemd in Californie). Als Biden doorkachelt dan is de ratio voor een Bloomberg kandidatuur verdwenen. Ik hoop dat hij zijn geld blijft inzetten om‌ Trump af te kammen, maar ik denk eerlijk gezegd dat zijn urgentie om president te worden niet zo sterk is dat hij eindeloos doorgaat.

Terwijl ik dit schreef hoorde ik dat Buttigieg eruit stapt. Verstandig. Er is weinig meer te bereiken voor hem en als zijn doel is de Democraten op een lijn te krijgen kan hij nu beter uit de weg gaan. Hij doet het vroeg en dat levert krediet op. Hij is geen ´spoiler´. Buttigieg kan terugkijken op een buitengewoon succesvolle campagne, niet zozeer om de nominatie te verwerven als wel om zichzelf landelijk te presenteren. Een mooie toekomst wacht hem, te beginnen met gouverneur of senator voor Indiana.

Dan het coronavirus. Het toont de Trump-chaos in al zijn pracht en praal. De man liegt, gooit er onzin uit en straalt een incompetentie uit die zelfs zijn trouwste aanhangers de bibbers moet geven. Eerst was het de nieuwste hoax, die stupide invalshoek heeft de pyscho al laten vallen wegens te grote onzin. De val in de aandelenmarkten is volgens dit stabiel genie te verklaren door de onterechte bangmakerij door de media – dat wil zeggen de ´failing media´, die media waar niemand naar kijkt. Laten we zeggen dat logica niet zijn sterkste punt is.

De benoeming van Mike Pence, de godsdienstkwezel die braaf Trumps achterste volgt, was wel amusant. De media, die failing media, waren niet vergeten dat Pence als evangelische kwezel niet gelooft in wetenschap. Als gouverneur van Indiana was hij verantwoordelijk voor de nodige rampzalige beslissingen op basis van zijn geloofsovertuigingen. Het kostte levens. Leuk om dat allemaal opgerakeld te zien.

Pence, gespeend van enige kennis op het virusterrein, was verstandig genoeg om snel iemand onder hem te benoemen die er wel wat vanaf weet. Maar ondanks het geleuter van Trump blijkt de VS slecht voorbereid. Niet zo gek als je weet dat de psycho in 2018 de specialisten van de National Security Council wegstuurde en de begroting voor het CDC stelselmatig heeft teruggedraaid. De overheid moet in dit soort gevallen competent ogen en handelen, zelfs bij een president die die overheid stelselmatig heeft ondermijnd. Inderdaad, corona kan Trumps Katharina worden, de orkaan die kleine Bush in zijn hemd zette.

Overigens is de benoeming van Pence typisch Trump. Als de kwezel mislukt kan hij Pence dumpen als vp, als de kwezel succesvol oogt, claimt Trump het succes.

Mijn indruk is dat de val in de aandelenmarkten deels corona is en deels er al aan zat te komen omdat de markten overgewaardeerd waren. Er werd gezocht naar een reden om te vluchten. Hoe dat ook zij, het is mooi om te zien dat Trump die zijn succes mat aan de markt nu de mond gesnoerd is. Ik vermoed dat we voorlopig weinig tweets zullen zien over de markt. De artikelen over de val in aandelen wijzen op het afgenomen consumentenvertrouwen en de winstwaarschuwingen van bedrijven die afhankelijk zijn van de global supply line.

Wat de consumentenvertrouwen betreft, als corona echt om zich heen grijpt in de VS, zal de zwakte van de samenleving blijken. In de meest kwetsbare groepen is het aantal niet verzekerden hoog – wat gaan de ziekenhuizen met hen doen. Voor de wel verzekerden zullen de eigen bijdrages desastreus blijken. Ander puntje: Amerika kent nauwelijks ziektedagen, althans betaalde ziektedagen.‌‌‌ Mensen die zich een beetje ziek voelen, een beetje corona hebben, zullen daarom gewoon naar hun werk gaan en het virus spreiden. Misschien komt Amerika er genadig vanaf – het is een laatkomer in de coronaspreiding – maar ik zou er niet op rekenen.

En het is geen Schadenfreude of gebrek aan medeleven met de slachtoffers om Trump het allerslechtste toe te wensen. Zelfs corona zou mooi zijn voor de germafoob die de narcist is. Als niets anders hem ten val zal brengen dan moet het maar zo.

Trump buikspreker Leon de Winter, zelf verspreider van leugens al haalt hij Trumps niveau niet, verkondigde in de Telegraaf dat het corona virus bewees dat nationale grenzen belangrijk zijn. Duh? Leuk. Het virus bewijst precies dat die grenzen er niet toe doen en er moet worden samengewerkt.