Belastinghervorming wordt populairder

Recent kiezersonderzoek waarover de NYT vandaag schrijft bevestigt een van mijn zorgen voor de verkiezingen die in november in de VS worden gehouden. Het onderzoek toont groeiende steun voor de belastingverlagingen die de Republikeinen er in december doorgejast hebben. Ondernemingen hebben de Republikeinen een handje geholpen door allerlei bonussen uit te keren, ook aan gewone werknemers (loonsverhoging is een ander verhaal, daar doen ze niet aan). Veel werknemers zien ook een belastingverlaging op hun loonstrookje. Hij zal dichter bij de 1,50 dollar per week zitten die Paul Ryan in een onbewaakt moment vierde als succes (voordat hij de tweet weer verwijderde) dan bij de vette bonussen en winsten die de Republikeinse sponsors opstrijken, maar het heeft invloed.

De NYT citeert de vrouw van een startende ondernemer die 10.000 dollar minder gaat betalen dit jaar. Ze gaat het uitgeven aan een nieuwe tuin en vakanties, precies het soort stimulering dat de Republikeinen wensten, en gaat ervan uit dat iedereen profiteert van deze belastingverlaging. In de Financial Times staat vandaag een groot verhaal over groeiende investeringen in het heartland, met name in robotgedreven manufactuur. Het is een weinig belicht thema nog maar ik denk dat de overbevolking en andere factoren de kusten steeds onaantrekkelijker maken voor ondernemingen en dat het Midden Westen en Zuiden zullen profiteren.

De economie groeit als een tierelier – te hard volgens velen. De daling op de beurs lijkt een tijdelijk fenomeen, of in elk geval moet de grote kladderatsj nog komen.

Reken er dus maar op dat de Republikeinen de komende maanden dit soort onderwerpen zullen blijven belichten om hun verlies in november te beperken. Ze worden niet geholpen door het gedrag van hun president maar misschien doet dat er niet eens zoveel toe. We zijn allemaal gewend geraakt aan een idioot in het Witte Huis en het zal de Democraten nog moeite kosten om de kiezers ervan te overtuigen dat ze echt naar de stembus moeten komen.

Die opkomst is cruciaal, vooral in staten waar de Democraten mogelijk de gouverneurspost kunnen winnen. Dat is hard nodig. De Republikeinen hebben nu 35 van de 50 staten in handen. Dit is het niveau waarop bestuurservaring wordt opgedaan – vergeet niet dat tot aan Obama alleen JFK rechtstreeks van de Senaat naar het presidentschap ging. Sinds Carter waren alle anderen gouverneur geweest, met uitzondering van oude Bush die andere overheidservaring had. Trump had natuurlijk helemaal geen ervaring.

De toekomst van Amerika als democratie met een kleine d wordt op staatsniveau bepaald. Daarom zijn de verkiezingen in november zo belangrijk, ook al is de kans dat de Democraten zowel in het Huis als in de Senaat een meerderheid halen nog steeds niet overweldigend. Dit is een scenario dat de Democraten bekend moet voorkomen. Ze hielden vol – terecht – dat Obamacare op de lange termijn populair zou zijn, wat de ideologische tegenstanders en de obstructionisten van de GOP er ook van mochten zeggen. Nu gebeurt hetzelfde met de belastinghervorming. Het verhaal van de Republikeinen is indringender en consistenter dan dat van de Democraten – tot nu toe.