Baudet laat dagelijks zien wat een gevaarlijke kletsmajoor hij is.

Rutte zat helemaal fout door Baudet een zolderkamer geleerde te noemen. Er is niets geleerds aan deze omhooggevallen gymnasiast die keer op keer blijk geeft dat hij de leerstof maar half verwerkt heeft, dat de uil hem nooit bereikt heeft.

Geouwehoer in een Amerikaans blaadje over abortus, euthanasie en Trumpiaanse mysogenie. Zijn verdediging is dat we het zelf moeten lezen en niet de media moeten geloven. De fake news verdediging, kortom, want er blijft staan wat de media rapporteerden: rechts populistische kletskoek.

En nu dan een filmpje waarin deze verlichte geest op de proppen komt met: ‘Ich habe es gewusst’. Baudet heeft er geen associatie mee die ook maar in het minst verwijst naar zijn voorgangers in fout denken, de Nazi’s. Echt? Hadden ze op zijn gymnasium geen geschiedenislessen? Of zat hij gewoon een uiltje te knappen?

Waarschijnlijker is dat hij gewoon een heel fout mannetje is. 

Rutte, van wie ik geen verwachtingen meer heb sinds hij met Wilders regeerde, beging behalve de domheid om Baudet een geleerde te noemen – van wat voor soort dan ook – de fout om de Europese verkiezingen niet om Europa te laten draaien maar om VVD versus FvD. Hij is de schaamte voorbij maar toch.

Hans Maarten van den Brink loopt in de NRC terecht te hoop tegen de mate waarin de publieke omroep een debat tussen rechts en uiterst rechts mogelijk maakt, nota bene tussen twee personen die helemaal geen officiële rol hebben bij deze verkiezingen. Het past in het patroon dat Pauw al toonde voor de Eerste Kamer verkiezingen van vorige maand toen Baudet vrij baan kreeg.

Ik heb weinig gehoord van mensen om me heen over de Europese verkiezingen. Het enige waar mijn VVD-maatjes mee op de proppen kwamen was de hoge onkostenvergoeding van de parlementariërs. Wel 30.000 Euro, meenden ze. Enig idee hoe groot het landbouw budget is? Nou nee, maar die zakkenvullers: schande. Iemand meende dat Frans Timmermans een narcist was die de schoenen poetst van de dronken Juncker. De suggestie dat Timmermans misschien de tent runde terwijl Juncker handjes geeft en zich wankelend staande houdt leek niet door te dringen. 

Ondertussen laat die andere kletsmajoor Derk Jan Eppink (twee maal ontslagen als onbetrouwbaar columnist – een feit dat het portret in de NRC vreemd genoeg negeerde) zich niet uit zijn tent lokken. Lullen over terug naar de gulden, dat roepend in Emmen onder luid gejuich, maar als hij de vraag krijgt of dat ook moet gebeuren, dan duikt hij alsof een uil op zijn voorhoofd af vliegt. Nexit, zoals de opperkletsmajoor blijft suggereren: daar moet een referendum over. Eppink is al verzekerd van een baantje in Brussel, inclusief de onkostenvergoeding waar de Baudet fans zo boos over zijn.