Bannon, alleen in eigen gedachten een politiek gigant

De Mercer familie die in december zijn vermogen met enige honderden miljoenen zag toenemen dankzij Trumps belastinggulheid, heeft haar voormalige wunderkind Bannon laten vallen. Beter gezegd, dat hadden ze in de zomer al gedaan, toen Bannon vertrok. Ze wisten dat ze Trump toch al in hun zak hadden.

Je moet er dan ook niet al te veel van maken. Bannon was vooral een politieke kracht ‘in his own mind’. Niemand heeft hem meer nodig, de Trump aanhang al helemaal niet. De GOP slaakt een zucht van opluchting. Nu ze zichzelf aan Trump heeft uitgeleverd, kunnen ze Bannon en zijn extreem rechtse kandidaten missen als kiespijn.

Het is een mooi spektakel, dit boek en de Trump opwinding – de strategie om wekenlang de belastingverlagingen publicitair uit te melken, ligt in duigen. Er schijnt in Washington grote opwinding te zijn over de mogelijkheid van een 25th Amendment, Trump afzetten wegens dementie. Ik moet het nog zien gebeuren, maar alle gebabbel er omheen maakt het Witte Huis nog disfunctioneler dan het al was.