Aftellen naar 3 november

Trump deed een town hall en trof intelligente, kritische kiezers die hem lieten spartelen in onkunde en bloody mindedness (herd mentality?). Het belooft wat voor de debatten waarin Trump denkt dat hij met superieure intelligentie en scherpte de dementerende Biden aan kan. Ik moet nog zien dat Trump die debatten overleeft. Niet met het niveau van de afgelopen weken.

Het is moeilijk om wat origineels te schrijven over de campagne. Peilingen zijn peilingen, je kunt er eindeloos wat over schrijven en volgende week wat anders. Alleen 3 november telt. Trump is Trump, de zelfvoldane grijns op zijn gezicht toen hij in Californië wetenschap uit het raam gooide, een dag later alles wat zijn Centers for Disease Control zeggen negeerde of bagatalliseerde – dagelijks nieuws is geen nieuws. Het is aftellen naar 3 november.

Ik kan er ook niet meer van maken. In de aanloop naar de verkiezingen (en trouwens ook de aanloop naar die in Nederland, in maart) zullen we eindeloze herhaling van zetten zien, met af en toe een interessante observatie of een penetrerend artikel. Ik hoop er zelf nog een of twee te schrijven voor de grote dag maar ik vrees dat dit blog niet iedere dag van aha-erlebnissen zal overlopen.

Het mooiste verhaal van deze week is de zegsman van het ministerie van Gezondheid in de VS, Michael Caputo. Hij vertelt alles wat we over Trump benoemingen hoeven te weten. Op de achtergrond speelt een tweestrijd tussen de topofficials in Health and Human Services, minister Alex Azar die door Trump op een zijspoor is gezet, en administrator Seema Verma, een ambitieuze dame die haar eigen minister ondermijnt en verder publiek geld gebruikt voor privezaken, maar goed ligt bij de Trumpistani. Het ministerie is een puinhoop.

Boven op die puinhoop werd Caputo, een onderknuppel voor de corrupte Roger Stone, benoemd om de pr over Covid 19 te structureren. Hij deed wat veel Trump lieden doen, vriendjes en ideologische bedgenoten rond zich verzamelen en de professionele staf opzijzetten. Miljoenen gaan verspild worden.

Maar Caputo kon het tweeten niet laten. Hij is, net als Roger Stone en Donald Trump, niet alleen corrupt maar ook knettergek. Caputo had al een reeks van racistische en seksistische tweets verwijderd, toen hij op een ochtend weer helemaal wild ging. Journalisten moesten vergast worden, hij beschuldigde overheidsfunctionarissen van het voorbereiden van een coup en raadde Trump supporters aan zich te bewapenen in de aanloop naar 3 november.

De arme man, duidelijk gestoord, is nu met medisch verlof. Dat zou Trump ook moeten doen.