Afstand nemen, wen er maar aan

Sessions wordt gewoon minister van Justitie. Twee dingen vielen me op bij de hearings. Het eerste is zijn leeftijd, vooral duidelijk bij het oplezen van zijn verklaring, het gehakkel rondom de KKK.

Het tweede is dat we hier de eerste acte zien van wat een terugkerend spektakel gaat worden: Republikeinen die hun macht danken aan Trump maar afstand nemen van de standpunten waarmee hij de verkiezingen won.

Het was allemaal Spielerei, dat gedoe over ‘lock her up’. Sessions was het niet echt eens met de belangrijkste standpunten van zijn kandidaat. Het hele Congres zit vol met dit soort laffe labbekakken, waarbij Sessions nog positief afsteekt omdat hij tenminste ronduit Trump steunde.

Opportunisten zoals Ryan en McConnell zijn veel erger maar ook zij zullen allerlei standpunten terugnemen en modificeren, afstand nemen tot de psycho. Maar McConnell heeft natuurlijk zijn eigen hypocrisie nog: de genomineerden van Obama zat hij in 2009 uitgebreid dwars, nu moet het allemaal snel en moeten de Democraten niet zeuren.

Het is wel een spel dat Democraten aan het denken zou moeten zetten, al pleit ik er niet voor dat ze de Republikeinse tactiek overnemen. Als het er op aan komt om macht te verwerven en te gebruiken zijn de Republikeinen genadeloos en effectief. Democraten, zo gaat de uitdrukking, ‘bring a knife to a gun fight’. In het land van de moord- en wapenlobby en zijn vrienden in het Congres en het Witte Huis is dat dodelijk.